Obez, prediyabetik ve diyabetik hastalarda pankreatik steatoz sıklığı ve pankreatik steatozun trimetilamin N-oksit ve kısa zincirli yağ asitleri ile olan ilişkisi
The frequency of pancreatic steatosis in obese, prediabetic and diabetic patients and the relationship of pancreatic steatosis with trimethylamine N-oxide and short chain fatty acids
- Tez No: 815805
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YALNIZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
 - Anahtar Kelimeler: Pankreatik steatoz, mikrobiyata, kısa zincirli yağ asitleri, Trimetilamin N-oksit, Pancreatic steatosis, microbiota, short chain fatty acids, Trimethylamine N-oxide
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Fırat Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Pankreatik steatoz (PS), artmış pankreatik triaçilgliserol içeriği ve pankreas parankimi içine serpiştirilmiş adipositler ile karakterize bir durumdur. PS, erişkinlerde pankreasın en sık görülen iyi huylu patolojik durumudur ve genellikle obezite ve insülin direnci ile ilişkilidir. Araştırmamızda PS'nin obez, prediyabet ve diyabet hastalarındaki sıklığını belirlemek ayrıca obezite ve insülin direnci yanında inflamatuvar kaskat, metabolik sendrom, çeşitli metabolik durumlar ile steatohepatit gibi durumlarla da ilişkili olduğu düşünülen barsak mikrobiyatası metabolitleri kısa zincirli yağ asitleri (KZYA) ve trimetilamin N-oksit (TMAO)' in PS gelişmesindeki rolünü saptamak amaçlanmıştır. Çalışmamıza 34 kontrol, 30 prediyabet, 40 diyabet ve 32 obez olmak üzere toplam 136 birey dahil edilmiştir. Tüm katılımcılardan demografik özellikler, boy, kilo ve bel çevresi ölçümü bilgileri alındıktan sonra sistemde mevcut olan laboratuvar parametreleri kayıt altına alınmış, mevcut olan batın ultrasonografi (USG)' lerindeki PS verileri kullanılmıştır. Alınan kan öreneklerinde TMAO ve KZYA düzeyleri çalışılmıştır. Çalışmaya dahil edilen bireylerin 52' si erkek 84' ü kadındı. Bireylerin yaş ortalaması 44,5±14,6 olarak bulundu. Tüm bireylerin %70,6' sında PS saptanırken; kontrol grubundakilerin %44,1' inde, prediyabet grubundakilerin %73,3' ünde, DM grubundakilerin %82,5' inde ve obez grubundakilerin ise %81,2' sinde steatoz vardı. PS olan ve olmayan hastalar TMAO düzeyleri açısından karşılaştırıldığında; steatozu bulunan hastalarda daha düşük düzeyde TMAO olduğu ancak steatozu bulunmayan hastalara göre anlamlı bir fark oluşturmadığı tespit edilmiştir. KZYA düzeyleri açısından ise iki grup arasında anlamlı fark saptanmış olup, steatozu olan hastalarda KZYA düzeyi daha düşük bulunmuştur. Bunun yanında TMAO ve KZYA düzeyleri açısından kontrol grubu ile diğer tüm gruplar arasında anlamlı fark saptanmış olup TMAO ve KZYA düzeylerinin kontrol grubunda daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FREQUENCY OF PANCREATIC STEATOSIS IN OBESE, PREDIABETIC AND DIABETIC PATIENTS AND THE RELATIONSHIP OF PANCREATIC STEATOSIS WITH TRIMETHYLAMINE N-OXIDE AND SHORT CHAIN FATTY ACIDS Pancreatic steatosis (PS) is a condition characterized by increased pancreatic triacylglycerol content and adipocytes interspersed within the pancreatic parenchyma. PS is the most common benign pathological condition of the pancreas in adults and is often associated with obesity and insulin resistance. In our study, to determine the frequency of PS in obese, prediabetes and diabetes patients, in addition, it was aimed to determine the role of intestinal microbiota metabolites short chain fatty acids (SCFA) and (TMAO), which are thought to be associated with obesity and insulin resistance as well as inflammatory cascade, metabolic syndrome, various metabolic conditions and steatohepatitis, in the development of PS. A total of 136 individuals, including 34 control, 30 prediabetes, 40 diabetes and 32 obese, were included in our study. After the demographic characteristics, height, weight and waist circumference measurement information were obtained from all the participants, the laboratory parameters available in the system were recorded, and the PS data in the available abdominal ultrasonography (USG) were used. TMAO and SCFA levels were studied in the blood samples taken. Of the individuals included in the study, 52 were male and 84 were female. The mean age of the individuals was 44.5±14.6. While PS was detected in 70.6% of all individuals; Steatosis was present in 44.1% of the control group, 73.3% of the prediabetes group, 82.5% of the DM group and 81.2% of the obese group. When patients with and without PS were compared in terms of TMAO levels; It was determined that patients with steatosis had a lower level of TMAO, but it did not make a significant difference compared to patients without steatosis. There was a significant difference between the two groups in terms of SCFA levels, and SCFA levels were found to be lower in patients with steatosis. In addition, a significant difference was found between the control group and all other groups in terms of TMAO and SCFA levels, and it was observed that TMAO and SCFA levels were higher in the control group.