Ti6Al4V alaşımının raybalamasında optimum matkap çapı ve kaplama özelliklerinin araştırılması
Investigation of optimum drill diameter and coating properties in reaming of Ti6Al4V alloy
- Tez No: 816204
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ULUTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rayba, Ti6Al4V Alaşımı, Optimum Parametre, Kaplama, Reamer, Ti6Al4V Alloy, Optimum Parameter, Coating
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Raybalama, imalat sanayinde yaygın olarak uygulanan bitirme işlemlerinden biridir. Titanyum bazlı Ti6Al4V alaşımının raybalanması, imalat süreçlerinde önemli ve güncel bir araştırma konusudur. Optimum imalat parametreleri, Ti6Al4V alaşımının işlenebilirliği için büyük önem taşımaktadır. Bu araştırma, matkap çapı, delik yüzey pürüzlülük değerleri, rayba kaplamaları, aşınma ve ideal delik çapı değerlerine dayalı olarak optimum imalat parametrelerini bulmaya odaklanmıştır. Deneylerde ilk olarak dört farklı çapta (Ø6.7, Ø6.8, Ø6.8 t_land, Ø6.9) matkapla 6 adet delik delme işlemi gerçekleştirilmiştir. Matkaplara etki eden kuvvetler dinamometreli tutucu ile anlık olarak ölçülmüştür. Delme işleminden sonra delik yüzey pürüzlülüğü ve delik çapı ölçümü tamamlanmıştır. İki farklı kaplamaya sahip (AlTiN ve ZrN) ve kaplamasız Ø7 düz karbür rayba ile raybalama işlemi gerçekleştirilmiştir. Raybalama işleminden sonra delik yüzey pürüzlülüğü ve deliklerin çapları tekrar ölçülmüştür. Bu ölçüm sonuçları dikkate alınarak optimum matkap çapı belirlenmiştir. Maksimum kuvvet Ø6.7 matkapta, minimum kuvvet ise Ø6.8 matkapta belirlenmiştir. Bu nedenle deneye devam etmek için Ø6.8 matkap seçilmiştir. Ø6.8 matkap ve Ø7 ZrN ve AlTiN kaplı raybalar ile 850 delik delinmiştir. Kaplamasız rayba, 200 delikte kaplamalı raybaların iki katı aşınma miktarına ulaşmıştır. AlTiN kaplama ZrN kaplamaya göre %10 daha az aşınmış olmasına rağmen ZrN delik yüzey pürüzlülük ölçümlerinde daha iyi sonuç vermiştir. Bu nedenle yüzey kalitesinin ön planda olduğu raybalama işleminde ZrN kaplama tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Reaming is one of the finishing processes widely applied in the manufacturing industry. Reaming of titanium-based Ti6Al4V alloy is an important and current research topic in manufacturing processes. Optimum manufacturing parameters is an important process for machinability of Ti6Al4V alloy. This research focused on finding these optimum parameters based on drill diameter, hole surface roughness values, reamer coatings, wear and ideal hole diameter values. In the experiments firstly, 6 holes were drilled with four different drills which has four different diameters (Ø6.7, Ø6.8, Ø6.8 t_land, Ø6.9). The forces acting on the drills were measured instantaneously by dynamometer holder. After drilling experiment, hole surface roughnesses and hole diameters were measured. Ø7 flat carbide reamer is used for reaming which has two different coatings (AlTiN and ZrN) and uncoated. After the reaming experiment, hole surface roughness and diameters of the holes were measured again. Considering these measurement results, the optimum drill diameter was determined. The maximum force was determined on the Ø6.7 drill, while the minimum force was determined on the Ø6.8 drill. Ø6.8 drill was chosen to continue to experiment. 850 holes were drilled with selected Ø6.8 drill and Ø7 ZrN and AlTiN coated reamers. The uncoated reamer achieved twice the wear rate of the coated reamers at 200 holes. Although the AlTiN coating is 10% less worn than the ZrN coating, ZrN gave better results in hole surface roughness measurements. Therefore, ZrN coating should be preferred for reaming process where surface quality is prominent.