Alar lobül kalınlığı burun cildi kalınlığını belirtmede iyi bir gösterge mi?
Is alar lobule thickness a good indicator to determinate nose skin thickness?
  1. Tez No: 816236
  2. Yazar: BURÇAK KONUKÇU KAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN SOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Alar lobül, cilt kalınlığı, rinoplasti, septorinoplasti, Alar lobule, skin thickness, rhinoplasty, septorhinoplasty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, ofis ortamında ve inspeksiyonla veya direkt ölçümlerle değerlendirmesi kolay olan lobül kalınlığının burun cildi kalınlığını yansıtmada iyi bir gösterge olup olmadığını araştırarak, klinisyenlere daha kolay bir değerlendirme yöntemi sunmaya çalıştık. Çalışmamıza 25'i erkek, 82'si kadın olmak üzere 107 hasta dahil edilmiştir. Çalışma grubunun ortalama yaşı 27,9±7,1 bulunmuştur. Geçirilmiş burun operasyonu hikayesi olan hastalar, rinoplasti ameliyatı olmaya engel kronik hastalığı olanlar, dermatolojik hastalığı olanlar, kanama diatezi olanlar çalışmadan dışlandı. Tüm hastalar preoperatif değerlendirilmesi yapıldıktan sonra cilt kalınlığının değerlendirilmesi için, nasion, rhinion, supratip, tip ve lobüllerin en geniş yeri işaretlenip ultrasonografi yapılmak üzere çalışma dizaynı ile ilgili bilgisi olmayan bir radyoloji uzmanına yönlendirildi. Çalışma grubu genelinde alar lobül kalınlıkları ile yaş ve diğer cilt kalınlığı parametrelerinin korelasyonu incelendiğinde; supratip ve tip kalınlıkları ile alar lobül kalınlıkları arasında pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır. Sonuç olarak; tip ve supratip bölgesi cilt kalınlığının lobül kalınlığıyla korelasyonu anlamlı bulunmuştur. Bu çalışmada elde ettiğimiz bulgular ışığında vurgulamak istediğimiz, klinisyenlerin preoperatif muayenede burun tabanından lobül kalınlığına bakarak burun tip ve supratip cildi hakkında fikir sahibi olabilecekleridir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to provide clinicians with an easier assessment method by considering that lobule thickness, which can be easily evaluated through inspection or direct measurements, may be a good indicator of nasal skin thickness. A total of 107 patients, including 25 males and 82 females, were included in our study. The mean age of the study group was found to be 27.9±7.1. Patients with a history of previous nasal surgery, those with chronic diseases that could interfere with rhinoplasty, those with dermatological diseases, and those with bleeding disorders were excluded from the study. After the preoperative evaluation of all patients, an ultrasound (USG) examination was performed by a radiology specialist who had no knowledge of the study design, marking the nasion, rhinion, supratip, tip, and the widest part of the lobules for the evaluation of skin thickness. When examining the correlation between alar lobule thickness and age and other skin thickness parameters in the study group, positive and significant correlations were found between supratip and tip skin thickness and alar lobule thickness. In conclusion, a significant correlation was found between tip and supratip skin thickness and lobule thickness. Based on the findings obtained in this study, we would like to emphasize that clinicians can have an idea about nasal tip and supratip skin by examining lobule thickness during the preoperative examination.