Türkiye's compliance with the Paris Agreement: An analysis of economic impacts on the Turkish economy
Türkiye'nin Paris Anlaşması'na uyumu: Türk ekonomisi üzerine bir etki analizi
- Tez No: 816409
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR KAYACAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Paris Anlaşması, emisyon azaltımı, Türkiye ekonomisine etkileri, girdi-çıktı modeli, sektörel üretim kayıpları, GSYİH kayıpları, Paris Agreement, emission reduction, economic impacts on the Turkish economy, input-output model, industrial output losses, GDP losses
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı Paris iklim Anlaşması'nın Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Anlaşma ile tüm taraflardan sera gazı salınımlarını azaltmaları beklenmektedir. Gelişmiş ülkelerden ise, ayrıca, mutlak azaltım yapmaları beklenmektedir. Türkiye Anlaşmayı gelişmekte olan bir ülke olarak onaylamıştır. Çalışmada, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülke olma senaryoları analiz edilmiştir. Emisyon azaltımının sektörel üretim, nihai talep ve GSYİH üzerindeki etkilerini tahmin için girdi-çıktı modeli kullanılmıştır. Çalışmada 2022-2030 dönemine ilişkin emisyon verileri, Türkiye'nin Ulusal Katkı Beyanı'na uygun olarak tahmin edilmiştir. Emisyon azaltımının hangi sektörlerde yapılacağına ilişkin 5 politika seçeneği analiz edilmiştir: 2018 emisyon paylarına göre tüm sektörlerde azaltım (seçenek 1); emisyon katsayısı ortalamanın üzerinde olan en büyük 9 sektörde azaltım (seçenek 2); emisyon çarpanı yüksek olan en büyük 6 sektörde azaltım (seçenek 3); emisyon çarpanı ortalamanın üzerinde olan en büyük 11 sektörde azaltım (seçenek 4); seçenek 4'deki 11 sektör ve inşaatla birlikte 12 sektörde azaltım (seçenek 5). Emisyon azaltımının sektörel üretim, nihai talep ve GSYİH üzerindeki etkileri oldukça yüksek bulunmuştur. En düşük maliyetli seçenek 3'de, referans senaryoya göre 2023'de 3.0%, 2030'da 5.0% GSYİH kaybı beklenmektedir. En yüksek maliyetli seçenek 1'de ise 2023'de 19.8%, 2030'da 33.6% kayıp beklenmektedir. Mutlak azaltım senaryosunun etkileri referans senaryoya kıyasla 22%-61% oranında daha yüksektir. Etkiler 2022-2030 döneminde mütemadiyen artmaktadır. Çalışmada bulunan yüksek oranlı etkiler, yıllık yüksek emisyon azaltım oranları dikkate alındığında, tutarlıdır. Emisyon azaltımının az sayıda sektörde yapılması durumunda, bu sektörlerde normalden fazla üretim ve nihai talep kaybı görülebilecektir. Ancak, GSYİH üzerindeki toplam kayıplar daha az olacaktır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to analyze economic impacts of the Paris Agreement on the Turkish economy. The Agreement requires GHG emission reductions from all countries. Developed countries are further subject to absolute emission reductions. Türkiye ratified the Agreement as a developing country. Both developing and developed country scenarios are analyzed. An input–output model is used in estimating impacts of emission reduction on industrial output and final demand at sectoral level and GDP. Emissions data for 2022-2030 periods are estimated in accordance with Türkiye's Nationally Determined Contributions. Five policy options are analyzed regarding how to distribute emission reduction burden among 45 sectors: all sectors according to shares in 2018 emissions (option 1); top 9 sectors whose emission coefficients are above average (option 2); top 6 sectors whose emission multipliers are high (option 3); top 11 sectors whose emission multipliers are above average (option 4); top 12 sectors which consist top 11 in option 4 plus construction sector (option 5). Emission reductions significantly reduce industrial output, final demand and GDP in all scenarios and policy options. In the least cost case (policy option 3), GDP losses are 3.0% in 2023 and 5.0% in 2030 in BAU scenario. In the highest cost case (policy option 1), GDP losses are 19.8% in 2023 and 33.6% in 2030. Impacts of AER scenario is between 22%-61% higher than BAU scenario. Impacts are increasing steadily in 2022-2030 periods. Impacts are justifiable if annual emission reductions are taken into account. Targeting few sectors results in higher output and final demand losses in these sectors but, lower GDP losses for the whole economy.