Balıkesir tarihi bibliyografyası
Bibliography of the history of Balıkesir
- Tez No: 816452
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR GÖKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Tarih, Bibliography, History
- Anahtar Kelimeler: Altıeylül, Ayvalık, Balıkesir, Balya, Bandırma, Bibliyografya, Burhaniye, Edremit, Erdek, Dursunbey, Gömeç, Gönen, İvrindi Karesi, Manyas, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk, Altıeylül, Ayvalık, Balıkesir, Balya, Bandırma, Bibliography, Burhaniye, Edremit, Erdek, Dursunbey, Gömeç, Gönen, İvrindi, Karesi, Manyas, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Balıkesir hakkında çok sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Bu çalışma ile Balıkesir hakkında yazılmış olan eserler bir araya getirilerek bibliyografya hazırlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada geçmişten günümüze Balıkesir ve ilçeleri, bu ilçelerde bulunan milletler, dilleri, tarihi yapıları, idari, sosyal, ekonomik durumları hakkında yazılan Cumhuriyet dönemi eserlerinin künyeleri bibliyografik bir usulle verilerek, Balıkesir ile ilgili araştırma yapacak olanların eserlere hızlı ve kolay ulaşması amaçlanmıştır. Araştırma aşamasında Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi Merkez Kütüphanesi başta olmak üzere kütüphanelere gidilip, başlığında ve içeriğinde“Balıkesir”geçen eserler tespit edilmiş ve bu eserler kitap, tez, dergi, gazete, ayrıbasım, makale-sempozyum, harita, kartpostal, fotoğraf ve albümler olmak üzere konuya göre tasnif edilip alfabetik olarak bibliyografik künye formatında hazırlanmıştır. Ayrıca Üniversite kütüphaneleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının kütüphane katalogları çevrimiçi olarak taranmıştır. Sonuç olarak 3100 adet bibliyografik künye incelenmiştir. Bu künyelerin 1334 tanesi kitap, 878'i tez, 189'u sempozyum ve makale, 17'si ayrıbasım, 72'si dergi, 8'i Elektronik Tez, 16'sı Elektronik Kitap, 299'u fotoğraf, 49'u gazete, 47'si harita, 183'u kartpostal ve 8 adedi ise albümden oluşmaktadır. Bu künyeler Balıkesir'in tarihi, edebiyatı, coğrafyası, jeolojisi, sanat tarihi, sporu, el sanatları ve turizmi ile ilgilidir.
Özet (Çeviri)
Numerous scientific studies have been conducted on Balıkesir, which has been home to many civilizations. In this research, a bibliography has been prepared by bringing together the works written about Balıkesir, including the historical background of Balıkesir and its districts, the nations and languages found in these districts, and the historical structures. The aim of this work is to enable researchers interested in Balıkesir to access the relevant works quickly and easily by providing them with bibliographic information in a systematic manner. During the research phase, works containing the term“Balıkesir”in their title or content were identified by visiting libraries such as the Beyazıt State Library, the Presidential Library, and the Istanbul University Central Library. These works were categorized according to their types: books, theses, journals, newspapers, separate publications, articles, symposiums, maps, postcards, photographs, and albums. They were then prepared in alphabetical order in the format of bibliographic entries. In addition, the library catalogs of university libraries and other public institutions were scanned online. As a result, 3100 bibliographic entries have been analysed. Of these entries, 1334 were books, 878 were theses, 189 were symposium papers and articles, 17 were separate publications, 72 were journals, 8 were Electronic Theses, 16 were Electronic Books, 299 were photographs, 49 were newspapers, 47 were maps, 183 were postcards, and 8 were albums. These entries cover the history, literature, geography, geology, art history, sports, handicrafts, and tourism of Balıkesir.