Tüketicilerin sosyal medyada Influencer tarafından paylaşılan reklamlı içeriğe yönelik güven algısı incelemesi
Investigating consumer trust perception regarding the sharing of advertising content by influencers on social media
- Tez No: 816570
- Danışmanlar: PROF. DR. YESİM ULUSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Public Relations, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital Pazarlama, Sosyal Medya, Influencer, Kaynak Güvenilirliği, Reklam Mesaj Değeri, Digital Marketing, Social Media, Influencer, Source Credibility, Message Value
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Son yıllarda, Sosyal Medya ve Influencer pazarlamaya yapılan harcamalar katlanarak arttı. Bu çalışma, sosyal medya aracılığı ve Influencer vasıtası ile tüketicileri etkileme mekanizmasını anlamak için bir ön araştırma içermekte ve entegre bir model önermektedir. Bu Sosyal Medya Influencer Değer Modeli ile reklam mesaj değeri ve kaynak güvenilirliği faktörlerinin rolleri hesaba katılmaktadır. Bu modeli test etmek için sosyal medya kullanıcıları arasında en az bir influencer takip eden kullanıcılar ile çevrimiçi bir anket uygulandı. Kullanıcıların Influencer tarafından paylaşılan reklamlı içeriğe duydukları güven, marka farkındalığı ve satın alma niyetine etkileri incelenmiştir. Firmalara ve akademiye Influencer iletişimi tercihlerinde içgörü sunmak, başarılı iletişim kampanyaları için kaynak sağlamak amaçlanmış, teorik ve pratik çıkarımlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, spending on Social Media and Influencer marketing has increased exponentially. This study includes preliminary research and proposes an integrated model to understand the mechanism of influencing consumers through social media and influencer. This Social Media Influencer Value Model takes into account the roles of advertising message value and source credibility factors. To test this model, an online survey was conducted with users following at least one influencer among social media users. The effects of users' trust, brand awareness and purchase intention on the advertised content shared by the Influencer were examined. It is aimed to provide insights on Influencer communication preferences to companies and academia, to provide resources for successful communication campaigns, and discussions will be made for the theoretical and practical implications.