Gömülü maksiller kanin dişlerin panoramik radyograf ve KIBT ile karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of impacted maxillary canine location with panoramic radiography and cone beam computed tomography
- Tez No: 816627
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE PINAR SUMER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gömülü maksiller kanin diş, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, ortopantomografi, lokalizasyon Ahmet Eren KARABIYIK, Uzmanlık Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi-Samsun, Mayıs-2023, Impacted maxillary canine tooth, cone beam computed tomography, orthopantomography, localization Ahmet Eren KARABIYIK, Speciality Thesis Ondokuz Mayıs University-Samsun, May-2023
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET GÖMÜLÜ MAKSİLLER KANİN DİŞ LOKALİZASYONUNUN PANORAMİK RADYOGRAF VE KONİK IŞINLI BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Amaç: Bu çalışmada gömülü maksiller kanin dişlerin lokalizasyonunu belirlemede panoramik radyograf (PR) ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografinin (KIBT) etkinliği karşılaştırıldı. Materyal ve Metod: Çalışmamızda Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı'na çeşitli sebeplerden dolayı başvuran 129 hastaya ait, PR ve KIBT görüntüleri değerlendirilerek, çalışma kriterlerine uyan 152 gömülü maksiller kanin diş incelendi. Panoramik radyografta, gömülü maksiller kanin dişin kron ve kök apekslerini birleştiren doğru ile üst birinci molar dişlerin mesiyobukkal tüberküllerini birleştiren doğrunun oluşturduğu açı ölçüldü. KIBT kesitlerinde gömülü maksiller kanin dişlerin lokalizasyonu, kanin diş kronunun komşu dişlerin kökleri ile bukkopalatinal yönde ilişkisi değerlendirilerek tespit edildi. Bulgular: Araştırmaya katılan 129 hastanın 44 (%34,1)'ü erkek, 85 (%65,9)'i kadın olup yaş ortalaması 33,8 ± 14,2 yıl (aralık: 18-75) idi. PR açı ölçümünde gözlem içi uyumun iyi oduğu, arada fark olmadığı bulundu (0,957). Erkeklerde PR açı ortalaması 45,6 ± 18,5 derece (aralık: 14,6-89,6), kadınlarda 43,5 ± 19,9 derece (aralık: 6,5-88) idi ve aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p = 0,523). Hastaların tamamında gömülü dişlerin 38 (%25,0)'inin bukkal, 114 (%75,0)'ünün palatinal yerleşimli olduğu görüldü. Hastaların 23 (%17,8)'ünde iki taraflı gömülü diş mevcutken, 106 (% 82,2)'sında tek taraflı gömülü diş mevcuttu. PR açıları bukkalde ortalama 48,5 ± 22,3 derece, palatinalde 42,7 ± 18,3 dereceydi ve yerleşim yerine göre istatistiksel farklılık göstermemekteydi (p=0,149). Sonuç: Sonuç olarak PR'de elde edilen açı değerlerinin gömülü maksiller kanin dişlerin palatinal veya bukkal lokalizasyonunu belirlemede güvenilir olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARATIVE ANALYSIS OF IMPACTED MAXILLARY CANINE LOCATION WITH PANORAMIC RADIOGRAPHY AND CONE BEAM COMPUTED TOMOGRAPHY Objective: The objective of this study was to compare the success of panoramic radiograph and cone beam computed tomography in determining the localization of impacted maxillary canines. Materials and Methods: One hundered and twenty nine patients who underwent panoramic radiograph and cone beam computed tomography for various reasons were included in this study and 152 impacted maxillary canine teeth that met the study criteria were examined. On panoramic radiograph, a horizontal line was drawn from the mesiobuccal cusp tip of the right and left maxillary molars, and along the long axis of the impacted canines. The inclination of the canine as measured lateral to the midline was recorded in degrees. The accurate localization of impacted maxillary canines was identified on cone beam computed tomography. Results: There were 44 (%34,1) male and 85 (%65,9) female patients with a mean age was 33,8 ± 14,2 years (range: 18-75). No difference was found for intraobserver variability (0.957). The mean angulation of impacted canines in male patients was 45,6 ± 18,5 degrees (range: 14,6-89,6) and in female was 43,5 ± 19,9 degrees (range: 6,5-88) and the difference was not significant. (p = 0.523). Thirty eight (%25,0) of impacted teeth were located buccally and 114 (75.0%) were palatally. Twenty three (%17,8) patients had bilateral impacted maxillary canines, 106 (82.2%) had unilateral. The mean angulation of buccally impacted maxillary canines was 48,5±22,3 degrees, palatally impacted maxillary canines was 42.7±18.3 degrees. There was no statistically significant differences between the angulation and location (p=0,149). Conclusion: As a result, the angle values measured from panoramic imaging was not relieble for identifying the localization of impacted maxillary canines.