Dünyada ve Türkiye'de metal döküm sanayisi: Türk döküm firma yoğunlaşama analizi ve piyasa yapısı
Casting industry in the world and Turkey: Turkish casting industry firm concentration analysis and market structure
- Tez No: 816650
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Döküm Sektörü, Yoğunlaşma, Piyasa Yapısı, Rekabet Durumu, Cating Industry, Concenrtation, Market Structure, Competition Situation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Döküm sektörü, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke sanayilerinin kalkınmasında stratejik bir öneme sahiptir. Sektörün bu denli önemli olması ülkeler arasında çekişmelere yol açmakta birçok ülke ticari yaptırımlar uygulayarak kendi döküm sanayisini korumaya gitmektedir. Ticari kararların yanı sıra gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan bazı ülkelerin döküm pazarına olan hakimiyetini kırmak için, yeni sistem teknolojiye sahip fabrikalar kurarak metal döküm ürünü üretmeye geçmiştir. Türkiye döküm sanayide dünyada yaşanan bu rekabet ortamında yerini korumak için teknolojik yenilikleri takip etmenin yanı sıra ülkelerin uyguladığı ticari yaptırımlara karşı çeşitli tedbirler alması gerektiği gözlemlenmektedir. Bu bağlamda çalışmada, Türk döküm sektörünün dünyadaki konumu ve iç piyasadaki yoğunlaşma düzeyi ile piyasa yapısını incelenmiştir. Konu analizi için yapılan ampirik çalışmamız 2013-2020 dönemlerini içermektedir. Hesaplamada N firma yoğunlaşma oranı, Nispi Entropi, Herlfindahl- Hirschman ve Linda Endeksleri kullanılmıştır. Analiz sonucunda Türk döküm sektöründe yoğunlaşmanın az, rekabetin olduğu ve sektörün oligopol yapıda bulundu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The casting industry has a stategic importance in the development of developed and developing countries industries. The fact that the sector is so important causes conflicts between countries and many countries go to protect their own casting industry by applying trade sanctions. In addition to commercial decisions, developed countries in the casting market. It is observed that in order to maintain it's place in this competitive enviroment experienced in the world in the Turkish casting industry, it is necessary to take various measures against the Trade sanctions applied by the countries as well as to follow the technological innovations. In this context, the position of the Turkish casting industriy in the world, the level of concentration in the domestic market and the market structure were examined. Our empirical study for the subject analysis includes the 2013- 2020 periods. N firm concentration ratio, Relative entropy, Herlfindahl- Hirschman and Linda indices were used in the calculation. As a result of the analysis, it has been determined that the calculation in the Turkish casting sector is low, there is competition and the sector is in an oligopoly structure.