Gürültüye ve ototoksik kimyasallara maruz kalan ve kalmayan çalışanlar da türkçe dikotik mobil tarama testi sonuçlarının karşılaştırılması
A comparison of turkish dichotic mobile scan test results in employees with and without exposure to noise and autotoxic chemicals
  1. Tez No: 816789
  2. Yazar: ZEYNEP YELDA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİYE ÖZLEM KONUKSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Ototoksik Kimyasallar, Dikotik Dinleme, Noise, ototoxic chemicals, dichotic listening
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada gürültüye ve ototoksik kimyasallara maruz kalan çalışanların işitme becerilerini gürültü ve ototoksik kimyasallara maruz kalan çalışanların maruz kalmayan çalışanlara göre dikotik dinleme becerilerinin değerlendirilerek literatüre katkı sağlaması amaçlanmıştır. Bu tez çalışması gürültüye ve ototoksik kimyasallara maruz kalan çalışanlar da dikotik dinleme becerisinin değerlendirilmesini içermektedir. Çalışma gürültü ve ototoksik kimyasallara yüksek dozda maruz kalan (n=41) ve maruz kalmayan (n=41) çalışanların işitme kaybı ile birlikte dikotik dinleme becerilerini değerlendirmiştir. Çalışanlara anamnez, otoskoskobik muayene, timpanometri ve odyometri uygulandıktan sonra İstanbul Aydın Üniversitesinde geliştirilen Türkçe Dikotik Mobil Tarama Testi uygulanmıştır. Ve sonuçları, maruz kalma durumu ve işitme kaybına göre karşılaştırılmıştır. Çalışmaya gürültü ve ototoksik kimyasallar bulunan iş yerinde çalışan 20-55 yaş arası 133 çalışandan otoskobik muayenesinde serumen olan, timpanometri sonucu tip B olan, işyerinde 1 seneden az çalışan, kronolojik rahatsızlık bildiren kişiler çalışma dışı tutulurken gürültüye ve ototoksik kimyasallara maruz kalan ve maruz kalmayan çalışanlar için yaş-cinsiyet uyumu yapıldıktan sonra 82 çalışan ile çalışmaya devam edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen tüm çalışanların 24'ü kadın 58'i erkektir. Bu çalışanların 33'ü normal işitmeye sahip iken 49'u çok hafif işitme kaybına sahipti. Normal işitmeye sahip (n=33) olan çalışanlar ile çok hafif işitme kaybı (n=49) olan çalışanlar arasında tüm dikotik dinleme sonuçlarının yüksek olması istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bunun yanı sıra gürültü ve ototoksik kimyasallara maruz kalan (n=41) ile maruz kalmayan (n=41) çalışanların arasında dikotik sayı teslerinin tümünde düşük olması istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Gürültüye ve ototoksik kimyasallara maruz kalan normal işitmeye sahip (n=9) ve çok hafif işitme kaybı (n=32) olan çalışanlar ile maruz kalmayan normal işitmeye sahip (n=24) ve çok hafif işitme kaybı (n=17) olan çalışanlar arasında tüm dikotik dinleme sonuçlarının yüksek olması istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Ayrıca çok hafif işitme kayıbına sahip gürültüye ve ototoksik kimyasallara maruz kalanların (n=32) ile maruz kalmayanların (n=17) ve normal işitmeye sahip gürültüye ve ototoksik kimyasallara maruz kalanların (n=9) ile maruz kalmayanların (n=24) kendi içinde dikotik dinleme sonuçlarına bakılmış fakat fakat istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Çalışma sonucunda gürültü ve ototoksik kimyasallara maruz kalan çalışanların dikotik dinleme sonuçları ortaya konmuştur. Bu çalışma yetişkinlerde işitme kaybının dinleme becerileri üzerinde etkisini ortaya koyarken mesleki hastalıkların en sık rastlanan grubu işitme kaybı ve denge problemlerinin dolayısıyla odyoloji bilim dalının önemini göstermektedir. Mesleki işitme değerlendirmelerinin ve tanılarının tek yetkili grup olan odyoloji bilim dalı tarafından hazırlanması ve odyologlar tarafından uygulanması önemli bir ihtiyaçtır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to contribute to the literature by evaluating the hearing skills of employees who are exposed to noise and ototoxic chemicals, compared to those who are not exposed to noise and ototoxic chemicals. This thesis study includes the evaluation of dichotic listening skills in employees who are exposed to noise and ototoxic chemicals. The study evaluated dichotic listening skills with hearing loss in workers exposed to noise and ototoxic chemicals at high doses (n=41) and unexposed (n=41). After the anamnesis, otoscopic examination, tympanometry and audiometry were applied to the employees, the Turkish Dichotic Mobile Screening Test developed at Istanbul Aydın University was applied. And the results were compared by exposure and hearing loss. In this study which was conducted on 133 individuals aged between 20-55 in the workplace, where noise and ototoxic chemicals are present, people with cerumen in their otoscopic examination, type B tympanometry result, less than 1 year working at the workplace and reporting chronological discomfort were excluded from the study. After the age-gender match was made for the exposed and unexposed employees, the study continued with 82 employees. Among the people in the workplace with noise and ototoxic chemicals, a total of 133 individuals between the ages of 20-55 participated in the study. While those who had cerumen in their otoscopic examination, had type B tympanometry results, had worked at the workplace for less than 1 year, and reported chronological discomfort were excluded from the study, the study continued with 82 employees after age-gender matching was made for those who were exposed to noise and ototoxic chemicals or not. Of all the employees included in the study, 24 were female and 58 were male. While 33 of these workers had normal hearing, 49 had very mild hearing loss. It was found statistically significant that all dichotic listening results were high between employees with normal hearing (n=33) and those with very mild hearing loss (n=49). In addition, it was found statistically significant that the dichotic number tests were low in all of the workers who were exposed to noise and ototoxic chemicals (n=41) and those who were not (n=41). Between workers with normal hearing (n=9) and very mild hearing loss (n=32) exposed to noise and ototoxic chemicals, and workers with normal hearing (n=24) and very mild hearing loss (n=17) who were not exposed it was found statistically significant that all dichotic listening results were high. In addition, those who were exposed to noise and ototoxic chemicals with very mild hearing loss (n=32) and those who were not exposed (n=17) and those who had normal hearing (n=9) and those who were not exposed to noise and ototoxic chemicals (n=24) dichotic listening results were examined, but they were not found statistically significant. As a result of the study, dichotic listening results of employees exposed to noise and ototoxic chemicals were revealed. While this study reveals the effect of hearing loss on listening skills in adults, it shows the importance of hearing loss and balance problems, which is the most common group of occupational diseases, and therefore the science of audiology. It is an important need that occupational hearing assessments and diagnoses are prepared by the only authorized group, the department of audiology, and applied by audiologists.