Realist paradigmaya göre İkinci Dünya Savaşı döneminde Türk-İngiliz ilişkileri
Turkish-British relations during the Second World War according to the realist paradigm
  1. Tez No: 816841
  2. Yazar: DAVUT BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İngiltere, ABD, İkinci Dünya Savaşı, Soğuk Savaş, Diplomasi, Müttefik Devletler, Mihver Devletler, Turkey, England, USA, World War II, Cold War, Diplomacy, Allied Powers, Axis Powers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
İkinci Dünya Savaşı döneminde Türk-İngiliz ilişkilerini ele alan bu çalışma, Türklerin ve İngilizlerin Osmanlı'dan önce başlayan ilişkilerinin ivme kazandığı 1939-1946 yılları arasındaki döneme mercek tutmaktadır. Söz konusu dönemde yaşanan gelişmelerin ne olduğu, Türk-İngiliz ilişkilerinin boyutu ve yürütülen diplomasi faaliyetlerinin düzeyi ortaya konulmaya çalışıldı. Avrupa'da genel bir savaşın patlak vereceğinin artık kaçınılmaz olduğunun anlaşılması üzerine iki ülke arasındaki ilişkiler askeri, mali ve politik gibi boyutları da kapsayacak şekilde çok boyutlu şekilde ele alındı. Çalışmanın ulaştığı temel sonuç, savaşın patlak vermesinin artık kaçınılmaz olduğu dönemde Türk-İngiliz ilişkilerinde olumlu gelişmelerin yaşandığı, savaşın başlaması ve sonrasında meydana gelen durumlara bağlı olarak Türklerin hem Almanlarla saldırmazlık antlaşması imzaladığı hem de İngilizlerle de müttefik olması nedeniyle çok yönlü bir diploması faaliyeti yürüttüğü ve böylece savaş dışı kalma üzerine strateji yürüttüğü anlaşılmaktadır. Savaş döneminde İngilizler üzerinden Batı bloğu ile kurulan iyi ilişkilerin İkinci Dünya Savaşı'ndan hemen sonra başlayan Soğuk Savaş döneminde ise Batı bloğunun liderliğini üstlenen ABD ile de bu ilişkilerin aynı doğrultuda devam ettiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which deals with the Turkish-British relations during the Second World War, focuses on the period between 1939-1946, when the relations between Turks and the British, which started before the Ottoman Empire, gained momentum. It was tried to reveal what the developments in that period were, the extent of Turkish-British relations and the level of diplomatic activities carried out. When it was understood that it was inevitable that a general war would break out in Europe, the relations between the two countries were handled in a multidimensional way, including military, financial and political dimensions. The main conclusion reached by the study is that there were positive developments in Turkish-British relations at the time when the outbreak of the war was inevitable, the Turks signed a non-aggression pact with the Germans and they were allies with the British, depending on the situations that took place after the war, and thus carried out a multi-faceted diplomacy activity. It is understood that he carried out a strategy on staying out of war. It has been revealed that the good relations established with the Western bloc through the British during the war period continued in the same direction with the USA, which assumed the leadership of the Western bloc during the Cold War period, which started right after the Second World War.