Travmalı hastalarda korku, anksiyete ve ağrı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluating the relationships among pain, anxiety, and fear in trauma patients
  1. Tez No: 816843
  2. Yazar: TUĞBA CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Travma Hastası, Ağrı, Korku, Anksiyete, Ağrı Felaketleştirme, Emergency Department, Trauma Patient, Pain, Fear, Anixety, Catastrophizing the pain 3. GİRİŞ ve AMAÇ
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Araştırma acil servise başvuran travma hastalarıda ağrı, anksiyete ve korku arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türdeki bu araştırmaya Acil Servise el, kol ve ayak travması (fraktürü) ile gelen 400 hasta alındı. Araştırma verileri Kişisel Bilgi Formu, Visual Analog Skala (VAS), Ağrı Felaketleştirme Ölçeği (AFÖ), Kısaltılmış Yaralanma Ölçeği (AİS), Glaskow Koma Skalası (GKS), Spielberg Durumluluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI) ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, tek değişkenli analizler ve yapısal eşitlik modellemesi ile yol analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların ölçeklerden aldıkları puan ortalamaları sırası ile; AİS:3,98±1,46, VAS-ağrı:7,05±1,74, VAS-korku: 5,66±2,12, AFÖ toplam: 24,19±12,37, STAI durumluluk: 46,60±6,40, STAI-süreklilik: 44,07±6,13 olduğu saptandı. Travma hastalarında VAS-Ağrı ve VAS-Korku arasında pozitif yönlü yüksek, VAS-Ağrı, VAS-Korku ve durumluluk kaygı ve AFÖ puanları arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki belirlendi. Çalışmada ağrı ve korkunun durumluluk ve sürekli kaygıyı dolaylı olarak etkilediği belirlendi. Ağrı düzeyi korku ve AFÖ puanlarını, AFÖ de durumluluk ve sürekli kaygıyı etkilemektedir. Korku düzeyi de AFÖ puanlarını, AFÖ puanları da durumluluk ve sürekli kaygıyı etkilemektedir. Ağrı, korku ve AFÖ üzerinden dolaylı olarak durumluluk ve sürekli kaygıyı etkilediği bulundu. Sonuçlar: Araştırma sonucunda hastaların ağrı, korku, anksiyete ve ağrı felaketleştirme puanlarının ortalama düzeyde olduğu saptandı. Ayrıca çalışmada ağrı ve korkunun durumluluk ve sürekli kaygıyı dolaylı olarak etkilediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was carried out to determine the relationship between pain, anxiety and fear in trauma patients admitted to the emergency department. Materials and Methods: In this descriptive study, 400 patients who came to Emergency Department with hand, arm, and foot trauma (fractures) were included. Research data were collected with the Personal Information Form, the Visual Analog Scale (VAS), the Pain Catastrophizing Scale (PCS), the Abbreviated Injury Scale (AIS), the Glasgow Coma Scale (GCS), and the Spielberg State and Trait Anixety Inventory (STAI). Descriptive statistics, univariate analysis, structural equation modeling, and path analysis were used in the analysis of the data. Results: The mean scores of the patients from the scales are, respectively: AIS:3.98±1.46, VAS- Pain:3.98±1.46, VAS-Fear:5.66±2.12, PCS total score:24.19±12.37, STAI-State:46.60±6.40, STAI-Trait:44.07±6.13. In trauma patients, there was a high positive correlation between VAS-pain and VAS-fear, and a moderate positive correlation between VAS-pain, VAS-fear and STAI-State anxiety and PCS scores. In the study, it was determined that pain and fear indirectly affect state and trait anxiety. Pain level affects fear and PCS scores, and PPS affects statefulness and trait anxiety. The level of fear also affects PCS scores, and PCS scores affect statefulness and trait anxiety. It was found that pain, fear, and PCS indirectly affected state and trait anxiety. Conclusion: As a result of the research, it was determined that the pain, fear, anxiety, and pain catastrophizing scores of the patients were at an average level. In addition, it was found in the study that pain and fear indirectly affect state and trait anxiety.