Rotavirüs gastroenteriti tanısı alan 5 yaş altıçocuklarda hastalığın seyri üzerine demografik klinik laboratuvar özellikleri ile birlikte vitamin a düzeyinin etkisi
The effect of vitamin a level with demographic clinical laboratory features on the progress of the disease under the age of 5 who were diagnosed with rotavi̇rüs gastroenteritis
  1. Tez No: 816873
  2. Yazar: EMİNE BERİL BERBEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM KARBUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Gastroenterit, Rotavirüs, Vitamin A, Child, Gastroenteritis, Rotavirus, Vitamin A
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç:Akutgastroenteritler çocukluk çağında sık görülen mortalite ve morbidite nedenlerindendir.Rotavirüse bağlı gastroneteritler çocuklarda oldukça sık görülür. Vitamin A nın; epitelyapımı, keratinizasyon, hücrelerin farklılaşması ve çoğalması gibi önemli görevleri vardır.Çalışmamızda rotavirüs gastroenteriti olan 5 yaş altı hastalarda, hastalığın klinik seyri üzerine demografik, klinik ve laboratuvar özellikleriyle birlikte serum vitamin A düzeyinin etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem:1 Şubat 2023-30 Nisan 2023 tarihleri arasında T.C.Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği servislerinde rotavirüs gastroenteriti tanısı alarak tedavi edilen 5 yaş altı 100 çocuk hastaçalışmaya dâhil edildi. Çalışmamız tek merkezli, ileriye dönük olarakgerçekleştirildi. Hastaların; demografik özellikleri, laboratuvar değerleri ( hemogram, biyokimya, kan gazı),başvuru şikâyetleri ve süresi, vesikari skorlamasına göre hastalığının şiddeti, ilk 6 ayda anne sütü alıp almadığı, besin alerjisi olup olmadığı, rotavirüs aşısı yaptırıp yaptırmadığı, daha önce rotavirüs ishali geçirip geçirmediği; geçirdiyse hastaneye yatması gerekip gerekmediği, ek hastalıklarının olup olmadığı kaydedildi. Ayrıca hastalardan serum A vitamini çalışıldı. Bulgular: A vitamini düzeyi ile klinik şiddet arasında istatiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki bulundu. (p>0,05) (r:-0,157; p:0,120). İlişkinin negatif yönlü olması A vitamini düzeyi arttıkça klinik şiddetin azaldığı anlamına gelmektedir. A vitamini düzeyi ile hastane yatış süreleri arasında istatiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki saptandı.(p>0,05) (r:-0,43; p:0,671). Sonuç: Çalışmamız A vitamini düzeyinin düşük olmasının rotavirüs ishali olan 5 yaş altı çocuklarda; hastalığın kliniğini ağırlaştıran, hastanede yatış süresini uzatan önlenebilir bir risk faktörü olabileceğini gösteren ilk çalışmadır. Bu çalışmanın sonuçlarının ileriye yönelik çalışmalarla desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute gastroenteritis is one of the common causes of mortality and morbidity in childhood. Rotavirus-related gastroneteritis is quite common in children. of Vitamin A; It has important functions such as epithelial formation, keratinization, differentiation and proliferation of cells. In our study, we aimed to investigate the effect of serum vitamin A level along with demographic, clinical and laboratory characteristics on the clinical course of the disease in patients under 5 years of age with rotavirus gastroenteritis. Materials and Methods:100 pediatric patients under the age of 5 who were diagnosed with rotavirus gastroenteritis and treated in the T.C. University of Health Sciences Prof. Dr.Cemil Taşçıoğlu Pediatrics Clinic services were included in the study, between 1 February and 30 April,2023. Our study was carried out as a single-center, prospective.Patients; demographic characteristics, laboratory values (hemogram, biochemistry, blood gas),application complaints and time, severity of the disease according to vesicari scoring, whether breastfed in the first 6 months, whether there is food allergy, whether he had rotavirus vaccine, whether he had rotavirus diarrhea before or not. not passed; It was recorded whether he had to be hospitalized, whether he had additional diseases or not. In addition, serum vitamin A was studied from the patients. Results:A statistically non-negative and insignificant relationship was found between vitamin A level and clinical severity. (p>0.05) (r:-0.157; p:0.120). The negative correlation means that the clinical severity decreases as the vitamin A level increases. A statistically negative and non-significant relationship was found between vitamin A level and hospitalization time (p>0.05) (r:-0.43; p:0.671). The negative correlation means that as the level of vitamin A increases, the length of stay in hospital decreases. Conclusion:In our study, low vitamin A levels were found in children under 5 years of age with rotavirus diarrhea; This is the first study showing that it may be a preventable risk factor that aggravates the clinical course of the disease and prolongs hospitalization. It is thought that the results of this study should be supported by future studies.