Rotavirüs gastroenteriti olan çocuklarda transaminaz yüksekliği sıklığı ve klinik seyir ile ilişkisi
Serum Transamınase Elevatıon, Frequency And Relatıon Wıth Clınıcal Status In Chıldren Wıth Rotavırus Gastroenterıtıs
- Tez No: 596356
- Danışmanlar: UZMAN CAHİT BARIŞ ERDUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Rotavirus infection, transaminase elevation, vesicari score
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada Rotavirüs ilişkili akut gastroenterit ile başvuran 1 ay-5 yaş arası çocuklarda hepatik transaminaz yüksekliğinin sıklığının araştırılması; transaminaz yüksekliği olan olgular ile olmayan olgularda hastalığın klinik seyrinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Eylül 2016 ile Eylül 2018 yılları arasında SBÜ Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Rotavirüs gastroenteriti tanısı alan 1 ay- 5yaş arası çocuklar alındı. Hastaların geriye dönük olarak dosyalarından demografik özellikleri, klinik özellikleri (ishal sayısı, ishal süresi, kusma sayısı, kusma süresi, ateş yüksekliği varlığı, başvuru sırasında malnütrisyon varlığı, dehidratasyon varlığı), laboratuvar özellikleri (transaminaz değerleri, diğer karaciğer fonksiyon testleri, böbrek fonksiyonları, serum elektrolitleri, tam kan sayımı, dışkı mikrobiyolojik incelemeleri) kaydedildi. Hastalarda transaminaz yüksekliğinin sıklığı ALT ve AST için ayrı ayrı hesaplandı. Hastalar transaminaz değerlerinde yükseklik olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında hastalığın klinik seyri karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmada“Vesikari Rotavirüs ishal klinik ağırlık skoru”, hastanede yatış süresi ve yoğun bakım gereksinimi parametreleri kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 188 hasta dahil edildi. Bu hastaların 105'i (%55,9) erkek ve 83'ü (%44,1) kız idi. Hastaların yaş ortalaması 19,52±15,9 ay, yaş ortanca değeri 13 ay idi. Rotavirüs pozitif saptanan hastaların başvurularının en sık aralık (n: 31 %16.1), kasım (n:28 %14,8) ve ekim (n:23 %12,2) aylarında olduğu görüldü. Hastaların tümü başvuru anında dehidrate olarak değerlendirildi (%25,5 hafif, %66 orta ve %8,5 ağır dehidrate). Olguların %61,6'sında çeşitli derecelerde malnütrisyon mevcuttu. Hastaların başvurularındaki ishal sayıları; ishal süresi ve dehidratasyon derecesi ile korele bulundu (sırasıyla r=0,361, r=0,441 p=0,001) sonuç gösterdi. İshal süresi dehidratasyon ağırlığı ile karşılaştırıldığında (r=0,263 p=0,001) korele saptandı. Rotavirüs gastroenteriti nedeniyle yatan hastaların kusma sayısı ile ishal sayısı, ishal süresi ve dehidratasyon ağırlığı karşılaştırıldıklarında; istatistiksel olarak (sırasıyla r=0,368, r=0,330, r=0,450 p=0,001) korelasyon gösterdi. Başvuru anında AST yüksekliği olan 43 hasta (%22) ve ALT yüksekliği olan 40 hasta (%21) saptandı. AST ve ALT değerlerinin 5-10 kata kadar yükselebildiği görüldü. Ateş yüksekliği hastaların %40.9'unda mevcuttu. Hastaların en sık olarak %23,9'unda 3 gün yatış gerekirken %7,6 hastada yoğun bakım yatışı ve 6 günden uzun süre yatış gerekti. Ateş yüksekliği uzun süreli hastaneye yatış ve yoğun bakım yatışları ile ilişkili bulundu. Transaminaz yüksekliği olan olgular olmayanlar ile karşılaştırıldığında, vesikari skoruna göre daha ciddi hastalık ile ilişkili bulundu (p=0.04). Transaminaz yüksekliği ishal sayısı ve dehidratasyon derecesi ile ilişkili bulunurken; ateş yüksekliği, uzun süre hastanede yatış ve yoğun bakım yatışları ile ilişkili bulunmadı. Sonuç: Rotavirüs enfeksiyonu sırasında her 5 olgudan birisinde transaminaz yüksekliği görülebilmektedir. Rotavirüs enfeksiyonu sırasında görülen transaminaz yüksekliği her ne kadar vesikari skoruna göre ciddi hastalık ile ilişkili görülse de, çoğunlukla korkulması gereken ciddi tablolara işaret etmediğini düşünmekteyiz. ANAHTAR KELİMELER: Rotavirüs enfeksiyonu, transaminaz yüksekliği, vesikari skoru
Özet (Çeviri)
Introduction: In this thesis study, serum transaminase elevation frequncy is examined in children between 1 month - 5 years old presenting with rotavirus gastroenteritis and patients with elevated transaminase and non-elevated transaminase groups are compared. Matherial and Methods: All children between one month and 60 months old of ages who were hospitalized in Dr. Behçet Uz Children's Hospital during september 2016 to september 2018 and diagnosed as acute gastroenteritis with rotavirus antigen test positive in feces were included in the current study. Demographic, clinical (diarrhea, vomiting, fever, malnutrition, dehidratation) and laboratuar (transaminase, renal fonction tests, serum electrolytes, complete blood count) datas of the patients were collected retrospectively from medical records. Patientss diveded into two groups according to transaminase elevation or non-elevation. Clical course is compared between groups. In this comperation vesicari score, hospitalisation time and intensive care admission is used. Conclusions: 188 patients are included in this study. 105 (%55,9) of these patients were male and 83 (%44,1) were female. The mean age was 19,52±15,9 months. Hospital admission with rotavirus enteritis was most commonly seen on december (n: 31 %16.1), november (n:28 %14,8) ve october (n:23 %12,2). All patients were seen dehyrated on admission (%25,5 low, %66 modarate ve %8,5 severely dehidrated). In %61,6 of the patients there were varying degress of malnutrition. The diarrhea number and duration of diarrhea and degree of dehidratation was found to be correlated (respectively r=0,361, r=0,441 p=0,001). Diarrhea duration was correlated when compared with the dehitratation severity (r=0,263 p=0,001). Vomiting number, diarrhea number, diarrhea duration and dehidrattion severity were statisticaly correlated in patients admited with rotavirus gastroenteritis (respectively r=0,368, r=0,330, r=0,450 p=0,001). On admission 43 (% 22) patients had elevated AST and 40 (%21) patients had elevated ALT. AST and ALT were elevateed up to 5-10 times. Fever was noted in %40,9 of patients. Most patients were hospitalised for 3 days (%23,9). Admission in intensive care unit was in %7,6 of patients, duration of hospitalisation for all of these patients was longer than 6 days. Fever is found to be related with longer hospitalisation and intensive care admission. When patients with elevated transaminase group compared with non-elevated group vesicari score was found to be related with severe illness (p=0.04). Transaminase elevation was related with diarrhea number but no relation was found in longer hospitalisation time and intensive care admissions. Results: During rotavirus enfection, transaminase elevation can be spotted in one in five patients. This elevation is mostly not related with life threatening cases, even it is seem to be related with severe illness according to vesicari score.