Şizofreni hastalarının içgörü düzeyi ile toplumsal işlevsellik düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the level of insight and the level of social functionality of patients with schizophrenia
  1. Tez No: 816896
  2. Yazar: YUSUF YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE BULUT UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, İçgörü, Toplumsal İşlevsellik, Psikiyatri Hemşiresi, Schizophrenia, Insight, Social Functioning, Psychiatric Nurse
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, Şizofreni hastalarının içgörü düzeyi ile toplumsal işlevsellik düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Araştırma verileri; araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda oluşturulan“Sosyo-demografik Veri Formu”ile“Beck Bilişsel İçgörü Ölçeği”,“Toplumsal İşlevselliği Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak toplandı. Araştırma;Karadeniz Bölgesi'nde bulunan bir ilin Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde, çalışamaya dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 236 hasta ile tamamlandı. Veriler SPSS-22 programı kullanılarak analiz edildi. Verilerin normallik testi yapıldı ve normal dağılım göstermediği için non-parametrik testler kullanıldı. Araştırmaya katılan hastaların içgörü düzeylerinin ortalaması x̄= -0.92±8.48 bulundu ve düşük içgörüye sahip oldukları belirlendi.Katılımcıların toplumsal işlevsellik bakımından ölçek puanlarının ortalaması x̄=38.38±9.09 bulundu ve orta düzeyde işlevsellik düzeyine sahip oldukları saptandı. Hastaların içgörü düzeyi arttıkça da toplumsal işlevsellik düzeyinin arttığı belirlenmiştir. Çalışma sonucundan yola çıkarak, psikiyatri kliniklerinde görev yapan, psikiyatri hemşirelerinin, hastaların içgörü ve toplumsal işlevsellik düzeylerinin artırılması konusunda rollerinin önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Şizofreni hastaları ile yapılan çalışmaların daha büyük örneklem grupları ile çok merkezli yapılarak, ülkemizdeki farklı bölgelerin farklı kültürlerini de içerecek şekilde yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE LEVEL OF INSIGHT AND THE LEVEL OF SOCIAL FUNCTIONALITY OF PATIENTS WITH SCHIZOPHRENIA ABSTRACT This study was conducted to examine the relationship between the level of insight and social functioning in patients with schizophrenia. Research data; The data were collected using the“Socio-demographic Data Form”created by the researcher in line with the literature, the“Beck Cognitive Insight Scale”and the“Social Functioning Assessment Scale”. Research; It was completed in the Community Mental Health Center of a province in the Black Sea Region with 236 patients who met the inclusion criteria and volunteered to participate in the study. Data were analyzed using the SPSS-22 program. Normality test of the data was performed and non-parametric tests were used because they did not show normal distribution. The mean level of insight of the patients participating in the study was found x̄= -0.92±8.48 and it was determined that they had low insight. The mean score of the participants in terms of social functionality was found to be x̄=38.38±9.09, and they were found to have a moderate level of functionality. It was determined that the level of social functionality increased as the insight level of the patients increased. Based on the results of the study, it is revealed that the role of psychiatric nurses working in psychiatry clinics is important in increasing the insight and social functionality levels of patients. It is suggested that studies with schizophrenia patients should be carried out with larger sample groups in a multi-centered manner, including different cultures of different regions in our country.