Adli Tıp anabilim dalı tarafından türk ceza kanunu kapsamında raporları düzenlenmiş olan iş kazası olgularının değerlendirilmesi
Evaluation of occupational accident cases whose reports wereprepared by the department of Forensic Medicine within the scope of the turkish penal code
- Tez No: 816900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL GÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, İş Kazası, Adli Rapor, Yaralanma, Yaşamsal Tehlike, Forensic Medicine, Occupational Accident, Forensic Report, Injury, Life Threatening
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İş kazası nedeniyle yaralanan vakaların; sosyodemografik özelliklerini, uğradıkları kaza türlerini, yaralanan şahısların çoğunlukla hangi sektörlerde çalıştıklarını, kaza sonucu oluşan yaralanmaların Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında nasıl değerlendirildiğini incelemek; yöresel ölçekte güncel bilgileri ortaya koyup, daha riskli alanları tespit edip, iş kazasını engellemek için alınacak önlemlere ve akademik literatürümüze kılavuzluk etmek hedeflenmiştir. Çalışmamızda 1 Ocak 2018-1 Temmuz 2022 tarihleri arasındaki dört buçuk yıllık zaman diliminde Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalında adli raporları düzenlenmiş olan toplam 5803 adet adli olguya ait adli raporlar retrospektif olarak incelenmiştir. Bu olgular içerisinde iş kazası olduğu bildirilen veya iş kazası sonucu yaralandığı düşünülen kaza orijinli vakalar seçilmiş ve Türk Ceza Kanunumuz kapsamında raporları düzenlenen dosyaların analizlerinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows (IBM Corp., Armonk, ABD) 21.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen 173 olguya ait raporlar değerlendirildi. Olguların %97,7'sinin erkek, yaş ortalamasının 34,26±11,48 yıl olduğu (min.=12, max.=66) saptanmıştır. İş kazaları, en fazla günler içerisinden pazartesi gününde (%20,2), aylar içerisinden haziran ayında (%11,0), mevsimler içerisinden ilkbahar mevsiminde (%30,1) gerçekleştiği görülmüştür. İş kazaları en fazla inşaat sektöründe (%24,3) ve fabrika/atölye üretim sektöründe (%13,9) çalışanlarda meydana gelmiştir. Yaralanmaların en sık yüksekten düşme (%23,7), ikinci sıklıkta iş makinesine sıkışma-ezilme (%19,1) nedeniyle meydana geldiği bulunmuştur. Olgularda en sık üst ekstremitenin yaralandığı (%59,5), onu alt ekstremite yaralanmasının (%32,9) izlediği görülmüştür. Meydana gelen yaralanmaların; %85,6'sının basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olmadığı, %36,4'ünde yaşamsal tehlike oluşturacak nitelikte olduğu tespit edilmiştir. Vakaların %57,2'sinde kemik kırığı oluştuğu, kemik kırığı oluşan 99 olguda kemik kırıklarının hayat fonksiyonlarına etkisi sınıflandırıldığında en sık etkinin“ağır”düzeyde (%61,7) olduğu saptanmıştır. Çalışanların yaralanmasına neden olan iş kazalarının büyük bir kısmının alınacak tedbirlerle önlenebilir olduğunu düşünmekteyiz. İş kazalarının yaşanma oranlarının düşmesi ile iş kazaları sonucu ortaya çıkan toplam maliyet de düşecektir. İş kazalarını engellemek için alınacak tedbirlerin maliyeti ile harcanan emek ve zaman, iş kazaları sonucu oluşacak maliyetten, harcanacak emek ve zamandan çok daha az ve kolay olduğu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Cases injured due to work accidents; to examine their sociodemographic characteristics, the types of accidents they suffered, in which sectors the injured people mostly work, and how the injuries resulting from accidents are evaluated within the scope of the Turkish Penal Code (TCK); It is aimed to reveal current information on a local scale, to identify more risky areas, and to guide our academic literature and measures to be taken to prevent work accidents. In our study, the forensic reports of 5803 forensic cases, whose forensic reports were prepared in the Forensic Medicine Department of Dicle University Faculty of Medicine, during the four and a half years between January 1, 2018 and July 2022, were examined retrospectively. Among these cases, cases of accident origin, which were reported to be work accidents or thought to be injured as a result of work accident, were selected and evaluated using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows (IBM Corp., Armonk, USA) 21.0 statistical program in the analysis of the files whose reports were prepared within the scope of our Turkish Penal Code. The reports of 173 cases included in the study were evaluated. It was determined that 97.7% of the cases were male and the mean age was 34.26±11.48 years (min.=12, max.=66). Occupational accidents were seen to occur the most on Monday (20.2%) among days, in June (11.0%) among months, and in spring (30.1%) among seasons. Occupational accidents occurred mostly in the construction sector (24.3%) and in the factory/workshop production sector (13.9%). Injuries were found to occur most frequently due to falling from a height (23.7%), and secondly due to being stuck or crushed by a work machine (19.1%). It was observed that the most common injury to the upper extremity (59.5%) was followed by lower extremity injury (32.9%). Injuries occurring; It was determined that 85.6% of them were not mild enough to be remedied with a simple medical intervention, and 36.4% of them were life-threatening. Bone fractures occurred in 57.2% of the cases, and when the effects of bone fractures on vital functions were classified in 99 cases with bone fractures, the most common effect was found to be“severe”(61.7%). We think that most of the occupational accidents that cause injury to the employees can be prevented with the measures to be taken. With the decrease in the rate of occupational accidents, the total cost resulting from occupational accidents will also decrease. It should not be forgotten that the cost of the measures to be taken to prevent work accidents and the effort and time spent are much less and easier than the cost that will occur as a result of work accidents, the effort and time to be spent.