Hareketli ortamlar için sensör akış hücresi geliştirilmesi
Developing sensor flow cells for flowing environments
  1. Tez No: 816978
  2. Yazar: ERCAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM IŞILDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Science and Technology, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çip üstü laboratuvar, mikro akışkanlar, sensörler, kontrol teknolojisi, Lab-on-a chip, micro fluids, sensors, control technology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Mikroelektronik çipler için 1950 li yıllarda geliştirilen litografi tabanlı mikro teknolojinin icadından sonra, bu sistemlerin sıvı ve gaz akışında da kullanılabileceği fark edilmiştir. Mikro ölçek mertebesinde kullanılan yapılarla ilk mikro basınç sensörü 1966 yılında geliştirilmiştir. İlerleyen yıllarda mikro ölçekte yapıların daha da küçülmesi ile mems teknolojisi buna bağlı olarak çip üstü laboratuvar teknolojisi gelişme sağlamıştır. Mikro pompa, valf sistemleri, mikro elektronik ve mikro sensör yapıları sayesinde daha küçük daha gelişmiş cihazların geliştirilmesine olanak sağlamıştır. Geliştirilen bu yapılar belli bir plan doğrultusunda kullanıldığı zaman mikrolitre metrebesinde çalışan malzeme sarfiyatı düşük, hızlı ve güvenilir sonuçlar üretebilen tam veya yarı otomatik sistemleri meydana getirmiştir. Bu çalışmada, geleneksel çip-üstü-laboratuvar komponentlerinden modüler olarak pompa ve valf komponentlerinin geliştirilmesi sağlanmıştır. Değişik dipollere sahip moleküller üzerinde su, etil alkol, izopropil alkol, aseton gibi çözücülerin yapıya etkisi sıvı akşındaki etkileri incelenmiştir. Bunun yanında benzen, hexan, toluen gibi apolar çözücülerin malzeme üzerindeki etkileri incelenmiştir. Polar çözücülerdeki pH ve sıcaklık değerlerinin değişimi sonucu olası etkileri incelenip değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda elde edilen parametreler ile tekniğin otomasyona uygunluğu kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the invention of lithography-based micro technology developed for microelectronic chips in the 1950s, it was realized that these systems could also be used in liquid and gas flow. The first micro pressure sensor was developed in 1966 with structures used on the micro scale. In the following years, with the shrinking of microscale structures, mems technology has improved accordingly, laboratory technology on chip. Thanks to the micro pump, valve systems, micro electronics and micro sensor structures, it has allowed the development of smaller and more advanced devices. When these developed structures are used in accordance with a certain plan, full or semi-automatic systems that operate in microliter meters with low material consumption and produce fast and reliable results have created. In this study, modular pump and valve components were developed from traditional onchip-laboratory components. The effects of solvents such as water, ethyl alcohol, isopropyl alcohol, acetone on the molecules with different dipoles on the structure and their effects on the liquid flow were investigated. In addition, the effects of apolar solvents such as benzene, hexane and toluene on the material were investigated. The possible effects of the changes in pH and temperature values in polar solvents were examined and evaluated. As a result, the compatibility of the technique with automation was checked with the parameters obtained.