Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi geçmişi olan preterm bebekleri beslemeye ilişkin ebeveyn deneyimleri
Feeding preterm babies with a history of neonatalintensive care unit: parental experiences
- Tez No: 817223
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: preterm bebek, besleme problemleri, yenidoğan yoğun bakım ünitesi, preterm baby, feeding problems, neonatal intensive care unit
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yılda ortalama 15 milyon preterm bebek doğmaktadır. Preterm bebeklerin besleme ve beslenme problemleri açısından risk altında olduğu bilinmektedir. Besleme ve beslenmeyle ilgili zorluklar strese, aile dinamiklerinde değişikliğe ve sonraki besleme sürecinde kaygıya sebep olabilir. Bu nedenle, ebeveynlerin besleme deneyimlerinin zevkli olması ve bebeklerini beslemeyle ilgili sorularının yanıtlanması önemlidir. Sağlık personelleri tarafından preterm bebekleri besleme başarısına veya zorluğuna katkıda bulunan faktörlerin belirlenmesi, preterm bebeği besleme sürecinde ebeveyniyle arasındaki sürecin takibi, ebeveyn görüşlerinin ve deneyimlerinin tespiti, ebeveynlerin ihtiyacının desteklenmesi önemlidir. Fakat Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde (YYBÜ) özel bakım ihtiyaçları takip edilen preterm bebeklerin YYBÜ taburculuğu sonrası beslenme sorunları hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu nedenle bu çalışmada YYBÜ'den taburcu olmuş preterm bebeklerin yutma problemleri ve ebeveynlerinin bebeklerini besleme süreçlerinin karma yöntemle incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya en az 1 hafta en fazla 1 sene öncesinden YYBÜ'den taburcu olmuş, ikizi olmayan 30 preterm bebeğin annesi katılmıştır. Katılımcılara Ebeveyn ve Bebeğe İlişkin Bilgi Anketi ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu yüz yüze derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak uygulanmıştır. Nicel bulgularda katılımcıların %90'ının bebeklerini beslerken ve en çok ek gıda aşamasında zorluk yaşadıkları görülmüştür. Çalışmanın nitel bulguları YYBÜ deneyimleri, YYBÜ sonrası deneyimler ve öneriler adlı 3 temadan oluşmaktadır. Tüm bulgular incelendiğinde preterm bebeklerin annelerinin YYBÜ sürecinde ve taburculuk sonrasında bebeklerinin beslenmesi ve yutması konusunda zorluk yaşadıkları ve bu süreçte kanıta dayalı olmayan, zararlı olabilecek uygulamalara başvurabildikleri görülmüştür. Bu konuda uzmanların anneleri yönlendirmeleri, annelere destek olmaları, gerektiğinde uygulamalı eğitim sağlamaları sürecin sağlıklı ilerlemesi ve olası diğer zorlukların önlenmesi açısından kritiktir.
Özet (Çeviri)
Approximately 15 million preterm babies are born each year. It is known that preterm babies are at risk for feeding difficulties. Feeding challenges can lead to stress, changes in family dynamics, and anxiety during subsequent feeding processes. Therefore, it is important for feeding experiences to be enjoyable and for parents' questions regarding feeding to be answered. Identifying factors contributing to the feeding success or difficulties of preterm babies by healthcare professionals, monitoring the parent-infant interaction during the feeding process, determining parental perspectives and experiences, and supporting parental needs are crucial. However, very little is known about the feeding problems of preterm babies after their discharge from the Neonatal Intensive Care Unit (NICU). Therefore, this study aimed to examine the swallowing problems and feeding processes of preterm babies discharged from the NICU using a mixed-methods approach. The study included 30 preterm babies who were discharged from the NICU at least 1 week and at most 1 year prior, and their mothers participated in the study. The participants completed the Parent and Infant Information Questionnaire and a Semi-Structured Interview Form through in-depth face-to-face interviews. In the quantitative findings, it was observed that 90% of the participants encountered difficulties while feeding their babies, with the most common challenges occurring during the introduction of solid foods. The qualitative findings of the study consist of three themes: NICU experiences, post-NICU experiences, and recommendations. Overall, the findings indicate that mothers of preterm babies face difficulties in feeding and swallowing during both the NICU and post-NICU periods, and they may resort to non-evidence-based practices that can be harmful. In this regard, the guidance and support of relevant experts, providing practical education, when necessary, are critical for the healthy progress of the process and the prevention of possible challenges.