Covid-19'un finansal tablolara etkisi; Finansal tablo dipnotlarındaki Covid-19'a ilişkin bilgilerin içerik analizi
Effect of Covid-19 on financial statements; Content analysis of information related to Covid-19 in the footnotes of the financial statements
- Tez No: 817268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ERSERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Tablolar, Covid-19, Dipnotlara İlişkin Açıklamalar, Financial statements, Covid-19, Explanations on Footnotes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
2019 yılının sonlarında ortaya çıkan Covid-19 salgını bütün dünyada küresel bir salgına sebebiyet vermiş ve ekonomide belirsiz bir ortam yaratmıştır. Hemen hemen bütün sektörleri farklı boyutlarda etkilemiştir. Bu çalışmada Covid-19'un yarattığı ekonomik belirsizlik sektörel bazda (havacılık, ilaç, perakendecilik, turizm sektörü) incelenerek, işletmelerin finansal raporlarında nasıl yer aldığı ve işletme yönetiminin pandemi ile ilgili olarak finansal raporlarında hangi konularda açıklamada bulunduğu araştırılacaktır. Bu amaçla Covid-19'un etkileri finansal tablolar üzerinden incelenecek daha sonra dipnotlardaki ifadeler değerlendirilip içerik analizi yapılacakatır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre işletmelerin çoğunun Covid-19 hakkında en az bir başlık altında açıklamada bulunduğu ve açıklamaların genellikle 'Raporlama Döneminden Sonraki Olaylar' ve 'Finansal Tabloların Sunumuna İlişkin Esaslar' başlıkları altında olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 epidemic, which emerged at the end of 2019, caused a global epidemic all over the world and created an uncertain environment in the economy. it has affected almost all sectors in different dimensions. in this study, the economic uncertainty created by Covid-19 will be examined on a sectoral basis (aviation, pharmaceutical, retail, tourism sector) and it will be investigated how businesses are included in their fınancial reports and what issues the business management explains in their fınancial reports regarding the pandemic. For this purpose, the effects of Covid-19 will be examined through the fınancial statements, then the statements in the footnotes will be evaluated and content analysis will be made. According to the fındings obtained as a result of the research, it is seen that most of the enterprises make statements about Covid-19 under at least one title and the explanations are generally under the headings of 'Events After the Reporting Period' and 'Principles Regarding the Presentation ofFinancial Statements'.