Daskyleion İlk Çağ Kenti'nde ele geçen ağırşaklar ve dokuma tezgâhı ağırlıkları
Spindle whorls and loom weights found from the ancient city of daskyleion
- Tez No: 817267
- Danışmanlar: PROF. DR. KAAN İREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Ağırşaklar, Dokuma Tezgâhı Ağırlıkları, Dokuma, Daskyleion, Mysia, Spindle Whorls, Loom Weight, Weaving, Daskyleion, Mysia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Daskyleion İlk Çağ Kenti'nde 1954'ten beridir sürdürülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılmış en yoğun malzeme gruplarından biri de dokuma aletleridir. Ağırşaklar, dokuma tezgâhı ağırlıkları, iğler ve iğ kancaları, yün sarma aparatları gibi dokumacılık ile ilişkili buluntulardan, tez kapsamında yalnızca ağırşaklar ve dokuma tezgâhı ağırlıkları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Tunç Çağı'ndan Orta Çağ'a kadar olan geniş bir zaman aralığında kullanılmış olan ağırşaklar ve dokuma tezgâhı ağırlıklarının tipolojik ayrımları yapılarak, süreç içerisinde değişime uğrayıp uğramadıkları, gözlemlenen artış ve azalış oranları istatistiksel olarak ele alınıp, yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma ile Daskyleion Kenti'ni bir model alarak kentte belgelenmiş dokuma teknolojisinin tarihsel gelişimi ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda 836 adet buluntu incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Materyal buluntu üzerinde yapılan sınıflandırmalar yalnızca Daskyleion için değil, aynı zamanda çağdaşı olan diğer kentlerde bulunmuş dokumacılık ile ilişkili malzemeye de ışık tutar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
One of the densest material groups unearthed in the excavations carried out since 1954 in the Ancient City of Daskyleion, which has hosted many cultures, is weaving tools. Among the finds related to weaving such as spindle whorls, loom weights, spindles and spindle hooks, wool winding apparatus, only spindle whorls and loom weights were examined in detail within the scope of the thesis. By making typological distinctions of spindle whorls and weaving loom weights used in a wide period from the Bronze Age to the Middle Ages, whether they have changed in the process, the observed increase and decrease rates have been analyzed and interpreted statistically. With this study, it is aimed to reveal the historical development of documented weaving technology in the city by taking the city of Daskyleion as a model. In this context, 836 finds were examined and evaluated. The classifications made on the material finds shed light on not only the Daskyleion but also the weaving-related material found in other contemporary cities.