Muğla/Menteşe bölgesi yöresel mutfağının yörük mutfak kültürü bağlamında incelenmesi
Muğla Menteşe region yörük cusine investigation in the context of culture
  1. Tez No: 817290
  2. Yazar: TOLGA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SANDIKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Yörük mutfak kültürü, Menteşe mutfak kültürü, Yörük yemekleri, Nomadic culinary culture, Menteşe culinary culture, Yörük dishes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Her bölgenin kendine has yemek kültürü bulunmaktadır. Muğla ilinin Menteşe ilçesinde de geçmişten günümüze kadar ulaşan yemek kültürü vardır. Bölgede yoğun olarak Yörüklerin yaşadığı bilindiğinden Menteşe yöresel mutfağının Yörük mutfağı kültürü bağlamında incelenmesi araştırma konusu olarak belirlenmiştir. Bu sebeple Menteşe mahallelerinde ikamet eden yerel halk araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Veri toplama tekniği olarak nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmış ve kasti yargısal örnekleme yöntemi ile belirlenen 36 kişiden Ocak 2023- Mart 2023 tarihleri arasında veri toplanmıştır. Araştırma verileri bir analiz programı ile analiz edilmiş ve katılımcıların cevapları betimsel içerik analizi yöntemi ile tablolaştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre geçmişte göç yapmış kişilerin yemek kültürleri Menteşe yöresel mutfağını oluşturmakta fakat geçmişte yemek yapımında kullanılan ekipman, pişirme yöntemleri ve saklama yöntemlerinin günümüz Menteşe mutfağında bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Each region has its own unique food culture. In the Menteşe district of Muğla, there is a food culture that has survived from the past to the present. Since it is known that the Yoruks live in the region, the examination of the local cuisine of Menteşe within the scope of the Yoruk cuisine culture has been determined as a research subject. For this reason, the local people residing in Menteşe neighborhoods constitute the universe of the research. Interview technique, one of the qualitative research methods, was used as the data collection technique and data were collected from 36 people determined by the deliberate judgmental sampling method between January 2023 and March 2023. The research data were analyzed with an analysis program and the answers of the participants were tabulated with the descriptive content analysis method. According to the findings obtained from the research, the food cultures of the people who migrated in the past constitute the local cuisine of Menteşe, but it has been observed that the equipment, cooking methods and storage methods used in cooking in the past are not found in today's Menteşe cuisine.