Reading Samuel Beckett's the unnamable as a poststructural narrative
Samuel Beckett'in adlandırılamayan adlı eserini postyapısal bir anlatı olarak okumak
  1. Tez No: 817344
  2. Yazar: KEREM NAYEBPOUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. Farzaneh Naseri-Sis
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postyapısalcılık, Dil, Kişisel Kimlik, Adlandırılamayan, Samuel Beckett, Poststructuralism, Language, Self Identity, The Unnamable, Samuel Beckett
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Islamic Azad University
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dilin insan yaşamındaki önemi yıllar boyunca çok beğenilmiş ve araştırılmıştır. Bir zamanlar dış gerçekliğin temsilinin tek aracı olarak görülüyordu. Bu tanıma göre dil, varlığın en akılcı insanı sayılan insanın kontrolündeydi. Ancak yirminci yüzyıl felsefesi ve edebiyatı, dilin gerçekliğin bir aynası olduğu ve insanın da onun tek denetleyicisi olduğu yönündeki geleneksel görüşü sorguladı. Atfedilen işlevleri değiştiren postyapısalcılık, her şeyi metnin içine alır. Onlara göre dil, diferansiyel, göndergesel olmayan ve ilişkisel çağrışımlarla çalıştığından, metnin nihai anlamını ve nihai birleşik benlik duygusunu asla veremez. Sonuç olarak metinsel anlam kalıcı olarak silinmekte ve konu sonsuza kadar parçalanmaktadır. Bu gelenek içinde yazan Beckett, Adlandırılamayan'da iki postyapısal sorunla, dil ve kimlikle ilgilenir. Bu çalışmanın temel amacı, Adlandırılamayan'ın kimliğinin kelimelere gömüldüğünü ve dilin tek bir anlam veremediği için Adlandırılamayan'ın kimliğinin başkalarına yayılırken yanıltıcı olduğunu göstermektir. Tüm anlam ve değerlerden yoksun olan Adlandırılamayan, gerçek adını ve benlik duygusunu bulamamaktadır. Bu çalışmanın da iddia ettiği gibi bu durum hem kelimelerin işlevinden hem de metnin yazıldığı toplumdan kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The importance of language in human being's life has been adored and studied throughout years. Once it was considered as the only medium of outside reality representation. Based on this definition, language was in control of man who was regarded as the most rational of being. The twentieth century philosophy and literature, however, questioned the traditional view of language as a mirror to reality and man as its only controller. Changing their attributed functions, poststructuralism includes everything inside the text. Since language, according to them, works with differantial, non-referential and relational associations, it can never give the ultimate meaning of the text as well as the final unified sense of self. As a result, textual meaning is permanently under eraser and the subject is fragmented forever. Writing within this tradition, Beckett in The Unnamable deals with two poststructural questions, that of language and identity. The primary purpose of this study is to show that the Unnamable's identity is submerged in words and since language is unable to render a unified meaning, the Unnamable's identity is illusory as it is disseminated in the others. Being bereft of all meaning and values, the Unnamable is unable to find his true name and sense of self. As the present study argues, this mainly derives from both the function of words and the society in which the text was written.