Aktaş, Çıldır Gölü ve Kura Nehri suyunun kütle soğurma katsayıları, toplam foton etkileşim tesir kesitleri, etkin atom numaraları ve elektron yoğunluklarının WinXCom yardımıyla belirlenmesi
Determination of the mass attenuation coefficients, total photon interaction cross sections, effective atomic numbers and electron densities of Aktaş, Çıldır Lake and Kura River water with the help of WinXCom
- Tez No: 817363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktaş Gölü, Çıldır Gölü, Kura Nehri, WinXCom, Radyasyon, Kütle Soğurma Katsayısı, Toplam Foton Etkileşim Tesir Kesiti, Etkin Atom Numarası, Elektron Yoğunluğu, Aktaş Lake, Çıldır Lake, Kura River, WinXCom, Radiation, Mass Attenuation Coefficient, Total Photon Interaction Cross Section, Effective Atomic Number, Electron Density
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
AĞAOĞLU, Rumeysa Günay. Aktaş, Çıldır Gölü ve Kura Nehri Suyunun Kütle Soğurma Katsayıları, Toplam Foton Etkileşim Tesir Kesitleri, Etkin Atom Numaraları ve Elektron Yoğunluklarının WinXCom Yardımıyla Belirlenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ardahan, 2023. Bu çalışmada Ardahan ilinde bulunan Aktaş, Çıldır gölü ve Kura Nehri havzalarından alınan su örneklerinin elemental analizleri ICP-MS kullanılarak yapılmıştır. Kütle soğurma katsayıları, toplam foton etkileşim tesir kesitleri, etkin atom numaraları ve elektron yoğunlukları, doğal radyasyonun önemli bir kaynağı olan Ra-226'nın, Rn-222, Bi-214 ve Po-214'e bozunurken açığa çıkan ana γ-ışını enerjileri (Rn-222 için 186.211, Bi-214 için 53.2275, 241.997, 295.224, 351.932, 785.96, Po-214 için 609.312, 665.453, 768.356, 806.174, 934.061, 1120.287, 1155.19, 1238.111, 1280.96, 1377.669, 1401.50, 1407.98, 1509.228, 1661.28, 1729.595, 1764.494, 1847.420, 2118.55, 2204.21 ve 2447.86 keV) için, WinXCom yardımıyla belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
AĞAOĞLU, Rumeysa Günay. Determination of The Mass Attenuation Coefficients, Total Photon Interaction Cross Sections, Effective Atomic Numbers and Electron Densities of Aktaş, Çıldır Lake and Kura River Water with the Help of WinXCom, Master Thesis, Ardahan, 2023. In this study, elemental analyzes of water samples taken from Aktaş, Çıldır Lake, and Kura River basins in Ardahan province were carried out using ICP-MS. The mass attenuation coefficients, total photon interaction cross sections, effective atomic numbers, and electron densities were determined with the help of WinXCom for the main γ-ray energies released when Ra-226, which is an important source of natural radiation, decays into Rn-222, Bi-214, and Po-214 (186.211 for Rn-222, 53.2275, 241.997, 295.224, 351.932, 785.96 for Bi-214, 609.312, 665.453, 768.356, 806.174, 934.061, 1120.287, 1155.19, 1238.111, 1280.96, 1377.669, 1401.50, 1407.98, 1509.228, 1661.28, 1729.595, 1764.494, 1847.420, 2118.55, 2204.21 and 2447.86 keV for Po-214).