Deneysel enfeksiyon modeli oluşturulan adölesan sıçanlarda mikroglial aktivasyon ve davranış ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between microglial activation and behavior in adolescent rats with experimental infection model
- Tez No: 817376
- Danışmanlar: PROF. DR. NECİP KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Sıçan, Nöroinflamasyon, Ergenlik, Mikroglia, Davranış, Şizofreni, Iba-1, PSD-95, Rat, Neuroinflammation, Adolescent, Microglia, Behavior, Schizophrenia, Iba-1, PSD-95
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Amaç: Erken ergenlik döneminde lipopolisakkarit ile oluşturulan nöroinflamasyon modelinde, sıçanların medial prefrontal korteksinin, yetişkinlikte mikroglia sayısı, sinaps plastisitesi ile şizofreni ve benzeri davranış değişimini etkileyip etkilemeyeceğini araştırmayı amaçlamıştır. Materyal- Metot: 20 adet, 27 günlük erkek Wistar sıçanlar, iki gruba ayrılmış, gruplar 8+2 hayvan olacak şekilde kafes başına tek hayvan kafeslenmiştir. Nöroinflamasyon, doğum sonrası 31, 33, 35, 37 ve 39. günlerde 0,5 mg/kg intraperitoneal lipopolisakkarit uygulanması ile oluşturulmuş, birinci ve onuncu günlerde kiloları tartılıp kaydedilmiştir. Son enjeksiyondan 24 saat sonra, gruplardan iki hayvan sakrifiye edilmiştir. Geriye kalan tüm hayvanlar, doğum sonrası 63.günde yeni nesne tanıma, sosyal etkileşim ve açık alan davranış testleri ile test edilmiştir. Davranış testlerinden sonra, transkardiyal perfüzyon yöntemi ile sakrifiye edilip, beyin dokuları toplanmıştır. Yetişkin medial prefrontal korteks, hematoksilen-eozin, iyonize kalsiyum bağlayıcı adaptör proteini ve postsinaptik dansite proteini primer antikorları kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Lipopolisakkarit, enjeksiyon uygulaması sırasında kilo alımını azaltmıştır. Yetişkinlikte lokomotor aktiviteyi azaltmış, anksiyeteyi veya nesne tanımayı etkilememiştir. Sosyal etkileşimi azaltmış, ancak gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yetişkin medial prefrontal kortekste, pozitif boyanan PSD-95 hücre sayısını ve mikroglia sayısını azaltmış, H&E boyanmasında, piramidal nöronların hücre büzülmesi yaşadığını ve piknotik çekirdeklere sahip olduğunu göstermiştir. Ergen medial prefrontal kortekste, mikroglia sayısı azalmıştır. Sonuçlar: Ergenlik döneminde bağışıklık müdahalesinin yetişkinlikte, mikroglia sayısını, davranışı ve sinaptik plastisiteyi olumsuz etkileyebileceğini saptanmıştır. Davranış, mikroglia ve PSD-95 seviyesindeki değişimler, lipopolisakkarite bağlı gelişebileceği varsayılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In a lipopolysaccharide-induced neuroinflammation model in early adolescence, we aimed to investigate whether the medial prefrontal cortex of rats would affect microglia count, synapse plasticity, schizophrenia, and similar behavioral change in adulthood. Material-Method: 20 27-day-old male Wistar rats were divided into two groups and one animal per cage was caged with 8+2 animals. Neuroinflammation was induced by administration of 0,5 mg/kg intraperitoneal lipopolysaccharide on days 31, 33, 35, 37, and 39 after birth, and their weight was weighed and recorded on the first and tenth days. 24 hours after the last injection, two animals from the groups were sacrificed. All remaining animals were tested on day 63 postnatal with new tests of object recognition, social interaction, and open space behavior. After the behavioral tests, the brain tissues were collected by sacrificing with the transcardial perfusion method. The adult medial prefrontal cortex was evaluated using hematoxylin-eosin, ionized calcium-binding adapter protein, and primary antibodies to postsynaptic density protein. Results: Lipopolysaccharide reduced weight gain during injection administration. In adulthood, it reduced locomotor activity and did not affect anxiety or object recognition. It reduced social interaction, but no significant differences were found between the groups. In the adult medial prefrontal cortex, positively stained PSD-95 reduced cell count and microglia count, while H&E staining showed that pyramidal neurons experienced cell shrinkage and had pyknotic nuclei. In the adolescent medial prefrontal cortex, the number of microglia is reduced. Conclusions: It was determined that immune intervention during adolescence may adversely affect the number of microglia, behavior, and synaptic plasticity in adulthood. Behavior, microglia, and changes in PSD-95 levels have been hypothesized to be due to lipopolysaccharide.