COVID-19 pandemisi sürecinde sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin sağlık algısı, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve yaşam kalitelerinin belirlenmesi.
Determination of Health perception, healthy lifestyle behaviors and quality of life of health sciences faculty students during the COVID-19 pandemic process
  1. Tez No: 817425
  2. Yazar: GÜLCAN DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Pandemisi, Üniversite Öğrencileri, Sağlık Algısı, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları, Yaşam Kalitesi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu araştırma, Covid-19 pandemisi sürecinde üniversite öğrencilerinin sağlık algısı, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve yaşam kalitelerinin belirlenmesi ile bunların sosyodemografik özellikler ile olan ilişkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel model kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma evreni 2022-2023 eğitim öğretim yılında Iğdır'da bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 500 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın örnekleminde olasılık temelli örnekleme yöntemlerinden tabakalı rastgele örnekleme modeli kullanılmıştır. Bu doğrultuda çalışmaya gönüllü bir şekilde katılan 448 öğrenci ile süreç tamamlanmıştır. Çalışmanın verileri, Birey Tanıtım Formu, Sağlık Algısı Ölçeği, Sağlıklı Yaşam Biçim Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ II) ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Formu (WHOQOL-BREF) ile elde edilmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiği için verilerin analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin sağlık algılarının yüksek, sağlıklı yaşam biçimleri davranışlarının orta ve yaşam kalitelerinin ise ortalamanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan üç ölçekte cinsiyet, bölüm ve anne eğitim durumu değişkenlerinde anlamlı farklılıkların olduğu görülmüştür. Sağlık algısı ile sağlıklı yaşam biçimleri davranışları ve yaşam kalitesi alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Son olarak sağlıklı yaşam biçimleri davranışları ile yaşam kalitesi alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Sonuç: Sonuç olarak sağlık algısı, sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve yaşam kalitesi arasında pozitif bir bağlantının olduğu tespit edilmiştir. Bu tespite göre bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için olumlu sağlık algısını ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını geliştirici planlar hedeflenmelidir. Üniversitelerin sağlık bölümü öğrencilerinin sağlığının halk sağlığı açısından değerlendirilerek sosyodemografik özellikleri dikkate alınarak sağlık algısını ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları konusunda bilgilendirme eğitimleri yapılarak farkındalığın oluşturulması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the health perception, healthy lifestyle behaviors and quality of life of university students during the Covid-19 pandemic and to examine their relationship with sociodemographic characteristics. Materials and Methods: The research was carried out using a descriptive and crosssectional model. The universe of the research consists of students studying at Iğdır University Faculty of Health Sciences in the 2022-2023 academic year. Stratified random sampling model, one of the probability-based sampling methods, was used in the sampling of the study. In this direction, the study was completed with 448 students who voluntarily participated in the study. The data of the study were obtained with the Individual Description Form, Health Perception Scale, Healthy Lifestyle Behaviors Scale II (SYBDÖ II) and World Health Organization Quality of Life Scale-Short Form (WHOQOL-BREF). Since the data showed normal distribution, parametric tests were used in the analysis of the data. Results: It has been determined that the health perceptions of the students participating in the research are high, their healthy lifestyle behaviors are moderate, and their quality of life is moderate. It was seen that there were significant differences in gender, department and maternal education status variables in the three scales used in the research. Positive significant relationships were found between health perception and healthy lifestyles, behaviors and quality of life sub-dimensions. Finally, positive significant relationships were found between healthy lifestyle behaviors and quality of life subdimensions. Conclusion: As a result, it has been determined that there is a positive correlation between health perception, healthy lifestyle behaviors and quality of life. According to this determination, in order to increase the quality of life of the individual, plans to develop positive health perception and healthy lifestyle behaviors should be targeted. The health of the students of the health department of the universities should be evaluated in terms of public health and awareness should be created by informing about health perception and healthy lifestyle behaviors by taking into account their sociodemographic characteristics.