Bulanık kümeler için uzaklık ve benzerlik ölçülerinin bazı matlab uygulamaları
Some matlab applications of distance and similarity measures for fuzzy sets
- Tez No: 817439
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA GÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık küme, Üyelik fonksiyonları, Bulanık uzaklık ölçüleri, Bulanık benzerlik ölçüleri, Matlab, Fuzzy set, Membership functions, Fuzzy distance measures, Fuzzy similarity measures, Matlab
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tez konusunun önemini ve tarihi geçmişini anlatan genel bir literatür bilgisi verilmiştir. İkinci bölümde, çalışma için gerekli bulanık küme kavramı, bulanık kümeler için temel kavramlar, bazı uzaklık ve benzerlik ölçüleri verilmiştir. Üçüncü bölümde, Matlab programında Sobel, Prewitt, Laplacian, Canny ve Robert Cross filtreleri açıklanmış, daha sonra bu filtreler bulanık mantık kullanılarak uygulanmıştır. Ayrıca, kenar belirleme filtrelerinin Hamming, Öklid ve Minkowski uzaklık ölçüleri yardımıyla elde edilen benzerlik oranları verilmiştir. Dördüncü bölümde, yapılan çalışmada sunulan bilgiler değerlendirilmiştir. Son bölüm olan beşinci bölümde ise, çalışma süresince yararlanılan literatürdeki kaynaklar listelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five main chapters. In the first chapter, a general literature information about the importance and historical background of the thesis subject is given. In the second part, the concept of fuzzy set, the basic concepts of fuzzy sets, some measures of distance and similarity, that are required for the study, are given. In the third chapter, Sobel, Prewitt, Laplacian, Canny and Robert Cross filters are explained in Matlab program, then these filters are applied using fuzzy logic. Additionally, similarity ratios obtained using Hamming, Euclidean and Minkowski distance measures for edge detection filters are given. In the fourth chapter, the information presented in the study is evaluated. In the fifth section, which is the last chapter, the sources in the literatüre that we use during our study are listed.