İnsan ticareti suçu (TCK m. 80)
The crime of human traffic king (Article 80 of Turkish Criminal Code)
  1. Tez No: 817440
  2. Yazar: YAMAÇ DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR BACAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ceza Kanunu, İnsan Ticareti, Modern Kölelik, İnsan Hakları, Uluslararası Suçlar, Turkish Criminal Code, Human Trafficking, Modern Slavery, Human Rights, International Crimes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Modern kölelik olarak da adlandırılan insan ticareti bir insan hakları ihlalidir. Fail tarafından mağdurlar bir eşya gibi görülmekte ve ağır insan hakları ihlallerine konu edilmektedir. Bu sebeple gerek uluslararası hukukta gerekse Türk Hukuku'nda insan ticareti bir suç olarak kabul edilmiş ve ağır yaptırımlar öngörülmüştür. Tez çalışmamızın konusu oluşturan insan ticareti suçu 5237 sayılı TCK m. 80 hükmü ile düzenlenmiştir. Söz konusu hüküm, uluslarası hukuktaki düzenlemeler ile genel olarak uyumludur. Maddenin birinci ve üçüncü fıkrasında insan ticareti suçunun hareketleri, ikinci fıkrasında mağdurun rızasının geçersizliği, dördüncü fıkrasında ise güvenlik tedbiri düzenlenmiştir. Yüksek lisans tezi olarak takdim edilen çalışmamızda insan ticareti suçu üç bölümde incelenmiştir. İlk bölümde genel olarak insan ticareti kavramından ve insan ticareti ile ilgili uluslararası düzenlemelerden bahsedilmiştir. Bölümün devamında insan ticareti suçunun, bazı benzer suçlardan ve 765 sayılı TCK m. 201/b'den farkına yer verilmiştir. İkinci bölümde insan ticareti suçunun unsurları ve suçun özel görünüm şekilleri anlatılmıştır. Üçüncü bölümde insan ticareti suçunun muhakemesi, yaptırımı, verilen cezanın infazı incelenmiş ve son olarak kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin önerilerimize yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human trafficking, which is also called as modern slavery, is a violation of human rights. Victims are considered as goods by the offenders and are the subjects of severe human rights violations. Therefore, human trafficking is accepted as a crime both in international law and Turkish law and harsh sanctions are fixed for it. Human trafficking, which is the subject of our thesis study, is regulated in the 80th artixle of Turkish Criminal Code No. 5237. Aforesaid article substantially complies with the regulations existing in international law. The actions of human trafficking are regulated in the first and third paragraph of the article, while invalidity of the consent of the victim is regulated in the second paragraph and security measures are in the fourth. Human trafficking is examined in 3 chapters in our study submitted as master thesis. In the first chapter, substantially, the consept of human trafficking and international regulations regarding to it are touched on. In the rest of the chapter, the differences between human trafficking and suchlike crimes including the article 201/b of Turkish Criminal Law No. 765 are explained. In the second chapter, the elements of the crime of human trafficking and special appearances of crime are told, while in the third chapter proceeding of this crime, its sanction, the execution of the verdict and at the end our suggestions regarding necessary amendments in the law exist.