Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrenci, öğretim elemanı ve çalışanlarının sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme bilgi düzeyinin değerlendirilmesi: Kesitsel çalışma
Evaluation of sustainable and healthy nutrition knowledge level of students, lecturers and staffs of health sciences university: A sectional study
- Tez No: 817444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH EMRE GÜNER, DOÇ. DR. NİGAR ŞEKERCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Sağlıklı Beslenme, Sürdürülebilir Beslenme, Sürdürülebilirlik, Healthy eating, Mediterranean Diet, Sustainability, Sustainable Nutrition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrencileri, öğretim elemanları ve çalışanlarının sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme bilgi düzeyinin sosyodemografik veriler ve Akdeniz diyet uyumuyla olan ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma Ocak-Haziran 2023 tarihleri arasında İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrencileri, öğretim elamanları ve çalışanlarıyla yapılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerini, sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme davranışı ve Akdeniz diyeti bağlılık ölçeğini içeren anket formu aracılığıyla veriler toplanmış, 200'ü yüz yüze 127'si online 327 kişiye ulaşılmıştır. Bulgular: Katılımcıların %79,2'sini kadın, %20,8'ini erkek bireyler oluşturmaktadır. Katılımcıların ortalama yaşı 31,2'dir. Bireylerin sürdürülebilir beslenme tanımını duyma durumunda cinsiyete özgü anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme ölçeği toplam ve alt faktör puan ortalamaları arasında cinsiyete göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Akdeniz diyetine uyumu yüksek olan bireylerin orta ve düşük olanlara göre sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme ölçeği toplam puanı ve kalite etiketi puanı daha yüksektir ve anlamlıdır. Akdeniz diyet uyumu orta ve yüksek olan bireylerin mevsimsel gıda ve gıda israfından kaçınma, hayvan sağlığı, et tüketiminin azaltılması ve yerel gıda puanları daha yüksektir ve bu anlamlıdır. Akdeniz diyet uyumu yüksek olan bireylerin, uyumu düşük olanlara göre sağlıklı ve dengeli beslenme ile düşük yağ puanları daha yüksektir ve anlamlıdır. Kadınların (% 71,4) ve erkeklerin (% 70,6) çoğunun Akdeniz diyet uyumu orta seviyededir. Ve bireylerin cinsiyet ile Akdeniz diyet uyumları arasında anlamlılık gözlemlenmemiştir. Sonuç: Akdeniz diyeti bağlılık ölçek puanı ile sürdürülebilir ve sağlıklı beslenme toplam puanı ve ölçeğin alt boyutları arasında pozitif yönde, anlamlı bir fark gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the relationship between the sustainable and healthy nutrition knowledge level of Health Sciences University students, lecturers and staffs, with sociodemographic data and Mediterranean diet compliance. Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted with Istanbul Health Sciences University students, lecturers and staff between January and June 2023. Data were collected through a questionnaire including demographic characteristics of the participants, sustainable and healthy eating behavior and Mediterranean diet adherence scale, and 327 people were reached, 200 of whom were face-to-face and 127 online. Results: 79.2% of the participants are women and 20.8% are men. The average age of the participants is 31.2 years. There was no significant gender-specific difference in individuals' hearing the definition of sustainable nutrition. There was no significant difference between the total and sub-factor mean scores of the sustainable and healthy nutrition scale according to gender. Sustainable and healthy nutrition scale total score and quality label score are higher and significant for individuals with high adherence to the Mediterranean diet compared to those with moderate and low adherence. Individuals with moderate and high Mediterranean dietary adherence have higher seasonal food and avoidance of food waste, animal health, reduction of meat consumption, and local food scores, which is significant. Individuals with high adherence to the Mediterranean diet, Compared to those with low compliance, healthy and balanced diet and low fat scores are higher and significant. Most of the women (71.4%) and men (70.6%) had a moderate Mediterranean diet compliance. And no significant difference was observed between gender and Mediterranean diet adjustments of individuals. Conclusion: It has been concluded that students studying in graduate programs at the Health Sciences Institute of the University of Health Sciences can benefit from this sample.