Sosyal medya kullanıcılarının feminizm algıları üzerine netnografik bir inceleme: Kızbaşına Instagram hesabı örneği
A netnographic examination on feminism perceptions of social media users: An Instagram account sample for Kız Başına
- Tez No: 817523
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA ERZURUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Feminizm, Instagram, Netnografi, Sosyal medya, Gender, Feminism, Netnography, Instagram, Social media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 278
Özet
Feminizm, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, kadına ve erkeğe dayatılan rollerin onlara getirdiği güçlüklere, sıkıntılara ve bu durumdan en çok etkilenen taraf olan kadının toplum içinde uğradığı haksızlık ve ezilmişliklere, karşılaştığı sorunlara ve ötekileştirilmesine çözüm getirmeyi amaçlayan bir akım olarak ortaya çıkmıştır. Eşitsizliklerin, zorlukların, haksızlıkların çözüme kavuşturulması, daha adil ve eşitlikçi bir dünya için toplumdaki her bireyin feminist bilince sahip olması gerekmektedir. Teknolojinin gelişmesinin getirisi olan İnternet'in doğuşuna paralel olarak feminist hareketin de içerisinde yer aldığı aktivist hareketlerin sanal ortamlara taşınması bu hareketlerin bilgilendirme ve örgütleme kabiliyetini önemli ölçüde sosyal platformlardan almasını sağlamıştır. Bu doğrultuda sosyal platformların toplumu bilgilendirme, bilinçlendirme, örgütleme gibi boyutları düşünüldüğünde bu platformların kullanıcıların feminizm algıları üzerinde işlevsel olabileceği düşünülmüştür. Bu kapsamda bu çalışmada; Netnografik analiz yöntemi kullanılarak sosyal medya kullanıcılarının feminizm algılarının ne olduğu sorusuna Kız Başına Instagram hesabı örneği üzerinden yanıt aranmıştır. Sonuç olarak, kadın ve erkek kullanıcıların feminizm algıları üzerinde farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca din, ahlak, milli değerler gibi unsurların kullanıcıların feminizm algılarının oluşmasında belirleyici olduğu, kadınların olumsuz algılarının değişime daha açık olduğu, ataerkil zihniyetin ortadan kalkması noktasında birincil unsurun temelden sağlanacak eğitim olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Feminism has emerged as a movement that aims to find solutions to gender inequality, the difficulties and troubles imposed on women and men by the roles imposed on them, and the injustice and oppression suffered by women, who are the most affected party, in the society, the problems they face and their marginalization. It is necessary for every individual in the society to have a feminist consciousness for inequalities, difficulties and injustices to be resolved and for a more just and egalitarian world. In parallel with the birth of the Internet, which is the result of the development of technology, the movement of activist movements, including the feminist movement, to virtual environments has enabled these movements to take their information and organization ability from social platforms to a significant extent. In this direction, considering the dimensions of social platforms such as informing, raising awareness and organizing the society, it is thought that these platforms can be functional on users' perceptions of feminism. In this context, in this study; Using the netnographic analysis method, an answer was sought to the question of what social media users' perceptions of feminism are through the example of an Instagram account Kız Başına. As a result, it has been determined that there are differences in the perceptions of feminism of male and female users. In addition, it has been seen that factors such as religion, morality, and national values are determinative in the formation of users' perceptions of feminism, women's negative perceptions are more open to change, and the primary factor in eliminating the patriarchal mentality is the education to be provided from the basics.