Deneysel antioksidan ajan uygulamasının ve flor salan bonding materyali kullanımının, beyazlatma işlemı uygulanmış mineye yapıştırılan ortodontik braketlerin bağlanma dayanımı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of experimental antioxidant treatment and the use of fluoridereleasing boning material on the shear bond strength of orthodontic brackets in bleached teeth
  1. Tez No: 817676
  2. Yazar: EZGİ AY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan, Bağlanma Dayanımı, Beyazlatma Tedavisi, Bonding, Braket, Flor, Antioxidant, Bleaching Treatment, Bond Strength, Bracket, Fluorine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
DENEYSEL ANTİOKSİDAN AJAN UYGULAMASININ VE FLOR SALAN BONDİNG MATERYALİ KULLANIMININ, BEYAZLATMA İŞLEMİ UYGULANMIŞ MİNEYE YAPIŞTIRILAN ORTODONTİK BRAKETLERİN BAĞLAMA DAYANIMI ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı beyazlatma tedavisi uygulanan dişlerde meşe palamudundan elde edilen doğal antioksidan etkinliğinin ve flor salan bonding materyallerin ortodontik braketlerin bağlanma dayanımına etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 200 adet sığır kesici dişinden 100'er adet Transbond XT (3M/Unitek) ve Opalseal (Reliance Orthodontic Products Inc.) uygulanmak üzere 2 ana örnek grubu elde edildi ve kendi aralarında beşer gruba ayrıldı (n=20):T1/O1=Negatif Kontrol;T2/O2=Pozitif Kontrol; T3/O3=Ertelenmiş Braketleme; T4/ O4= %10'luk Sodyum Askorbat; T5/ O5= %10'luk Meşe Palamudu. Negatif kontrol grupları hariç tüm gruplara beyazlatma tedavisi uygulanmıştır. Örnekler 1000 devir termal döngüye tabi tutulmuş, makaslama bağlanma dayanımı (MBD) testi uygulanmış ve ARI skorlaması yapılmıştır. İstatiksel değerlendirmede iki yönlü varyans analizi, Tukey çoklu karşılaştırma testi, bağımsız t testi ve ki-kare testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda gruplar arasında ortalama MBD açısından istatiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur (p=0,0001). Çalışmada istatistiksel olarak anlamlı derecede en yüksek ortalama MBD değerleri; T1 ve O1 kontrol gruplarında (p=0,0001), en düşük ortalama MBD değerleri ise, T2 ve O2 gruplarında elde edilmiştir (p=0,0001). T5'in MBD ortalalamaları, T3 ve T4'ün MBD ortalamalarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0,042, p=0,047). Opalsealin diğer gruplarının MBD ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir (p>0,05). Sonuç: Kullanılan flor salan bonding materyali klinik olarak yeterli MBD gösterdi. Beyazlatma tedavisi MBD değerlerini azalttı. Beyazlatılmış örneklere uygulanan antioksidan tedavileri azalan MBD değerlerini arttırarak ortodontik tedavi için bekleme ihtiyacını ortadan kaldırabildi. Meşe palamudundan elde edileden doğal antioksidanın günlük klinik uygulamada kullanılabilmesi için ek klinik ve laboratuvar çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE EFFECT OF EXPERIMENTAL ANTIOXIDANT TREATMENT AND THE USE OF FLUORIDE-RELEASING BONING MATERIAL ON THE SHEAR BOND STRENGTH OF ORTHODONTIC BRACKETS IN BLEACHED TEETH ABSTRACT Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of natural antioxidant activity obtained from Q.cerris extract and fluorine-releasing bonding materials on the shear bond strength of orthodontic brackets in teeth undergoing bleaching treatment. Materials and Methods: In the study, two main sample groups of 200 bovine incisors, 100 each of Transbond XT (3M/Unitek) and Opalseal (Reliance Orthodontic Products Inc.), were obtained and divided into five groups (n=20): T1/O1= Negative Control; T2/O2= Positive Control; T3/O3=2 weeks delayed bonding; T4/O4=10% Sodium Ascorbate; T5/O5=10% Q. cerris extract. Bleaching was applied to all groups except negative control groups. Samples were processed through 1000 cycles of thermal cycling, shear bond strength (SBS) testing and ARI scoring. Two-way ANOVA variance analysis, Tukey multiple comparison test, independent t-test and chi-square test were used for statistical evaluation. Results: The highest statistically significant SBS was obtained in T1 and O1 groups (p=0,0001) and the lowest SBS was obtained in T2 and O2 groups (p=0,0001).The SBS of T5 was statistically significantly lower than the SBS of T3 and T4 (p=0,042, p=0,047). No statistically significant difference was observed between the SBS of the other opalseal groups (p>0.05). Conclusion: The fluorine-releasing bonding material used showed clinically sufficient SBS. Bleaching treatment reduced the SBS of the brackets. Antioxidant treatment of bleached enamel increased the reduced SBS. Additional clinical and laboratory studies are needed before the natural antioxidant from Q. cerris extract can be used in daily clinical practice.