Ratlarda deneysel mezenter iskemi/reperfüzyon hasarı modelinde erken dönem DMAH/ alfa lipoik asit uygulanmasının nekroz seviyesi ve biyokimyasal parametreler ile korelasyonu
The correlation of early LMWH/alfa lipoic acid administration with necrosis level and biochemical parameters in the experimental model of mesenteric ischemia/reperfusion damage in rats
- Tez No: 817803
- Danışmanlar: PROF. TEVFİK KÜÇÜKKARTALLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut Mezenter İskemi, Alfa Lipoik Asit, DMAH, Liver parenchyma hemorrhages, topical hemostatic agents, oxidized regenerated cellulose, fibrin tissue adhesive
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Ratlarda deneysel mezenter iskemi/reperfüzyon modeli oluşturularak erken dönemde DMAH /ALA uygulamasının nekroz seviyesi ve parametrelerle korelasyonunu değerlendirmektir. Materyal ve Metod : Randomize kontrollü çalışma olarak planlanan deneysel modelimizde 24 adet dişi Wistar Albino cinsi rat kullanıldı. Ratlar rastgele 3'erli gruplara ayrıldı. Denekler anestezi uygulanmasının ardından supin pozisyona getirilip operasyon tablasına tespit edildiler.Operasyon alanı traş edilip dezenfeksiyon yapıldı.Ksifoidden başlayan vertikal insizyon ile laparatomi yapıldı.İntestinal yapılar retrakte edildikten sonra SMA Aortadan çıktığı yerden bulunup bağlandı.45 dk iskemi sonrası SMA ' daki ligasyon açılarak 60 dk reperfüzyon sağlandı.Reperfüzyon sonrası ileoçekal valv 10 cm proksimalinden 3 cm uzunlukta ileum segmenti rezeke edildi.İntrakardiyak kan alınmasının ardından denekler sakrifiye edildi.1.grup kontrol grubu olarak belirlendi ve sadece iskemi/reperfüzyon modeli oluşturuldu..2.grupta yer alan deneklere laparatomiden 4 saat önce DMAH (Düşük Molekül Ağırlıklı Heparin) subkutan uygulandı.3.grupta yeralan deneklere laparatomiden 4 saat önce DMAH (subkutan )ve ALA (Alfa Lipoik Asit) intraperitoneal yolla uygulandı.Deneyin devamı 1.grupla aynı şekilde tamamlandı.Histopatolojik inceleme Chiu skorlaması klavuzluğunda nekroz seviyeleri ortaya konularak yapıldı.Biyokimyasal inceleme; LDH,Fosfor,Laktat , Tamkan sayımı ,TAS/TOS/OSİ parametreleri kullanılarak yapıldı. Sonuç: Bu çalışmada ALA 'in enflamasyonu artırıcı yönde etki edebileceği ,DMAH ' in antikoagülan etkinliğinin yanısıra antioksidan işlev görüp organizmadaki etkin oksidan yükü azaltabileceği ,DMAH ve ALA birlikte kullanımının ileumda oluşabilecek hasar üzerinde azaltıcı yönde etki gösterdiği sonucuna varıldı. Tartışma : Bu çalışmada DMAH ile ALA birlikte kullanımının iskemi parametreleri ,oksidasyon parametreleri ve nekroz seviyesi üzerine olumlu yönde etkili olabileceği ancak DMAH uygulanan ve DMAH+ALA uygulanan grup arasında etkinlik açısından anlamlı fark olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the correlation of LMWH/ALA administration with necrosis level and parameters in the early period by creating an experimental mesenteric ischemia/reperfusion model in rats. Material and Method: In our experimental model, which was planned as a randomized controlled study, 24 female Wistar Albino rats were used. Rats were randomly divided into groups of 3. After anesthesia, the subjects were placed in the supine position and fixed on the operating table. The operation area was shaved and disinfected. Laparotomy was performed with vertical incision starting from the xiphoid. After the intestinal structures were retracted, the SMA was found and ligated from the place where it emerged from the aorta. After 45 minutes of ischemia, the ligation in the SMA was opened and reperfusion was achieved for 60 minutes. segment was resected. After intracardiac blood collection, the subjects were sacrificed. The 1st group was determined as the control group. Only Ischemia/Reperfusion was performed. LMWH (subcutaneous) and ALA (Alpha Lipoic Acid) were administered intraperitoneally 4 hours before laparotomy. The continuation of the experiment was completed in the same way as the 1st group. Histopathological examination was performed by revealing the necrosis levels under the guidance of Chiu scoring. In the biochemical examination; LDH, Phosphorus, Lactate and hemogram counts were made. Results: In this study, it was concluded that ALA can have an increasing effect on inflammation, that LMWH can act as an antioxidant as well as its anticoagulant activity and reduce the effective oxidant load in the organism, and that the combined use of LMWH and ALA has a reducing effect on the damage that may occur in the ileum. Conclusion: In this study, it was seen that the use of LMWH and ALA together could have a positive effect on ischemia parameters, oxidation parameters and necrosis level, but there was no significant difference in efficacy between the LMWH and LMWH+ALA groups.