Süperomedial pediküllü meme küçültme tekniğinde farklı boyuttaki memelerde pedikül uzunluğuna göre fluoresan anjiografi kullanarak pedikül ve nipple areolar kompleks dolaşımının karşılaştırılması
- Tez No: 817804
- Danışmanlar: UZMAN ÇAĞLA ÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme hipertrofisi, Süperomedial pedikül, SPY aracılı floresan anjiografi, Breast hypertrophy, Superomedial pedicle, SPY-mediated fluorescein angiography
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızda; bugüne kadar klinik gözlemle subjektif olarak karar verilen pedikülün ve NAC'inin perfüzyonu objektif sayısal verilerle göstererek süperomedial pedikül için pedikül dolaşımını etkileyen diğer tüm parametreleri sabit tutmak suretiyle maksimum güvenilir pedikül uzunluğunu SPY cihazı ile ölçmeyi; pedikül uzunluğu ve NAC dolaşımı arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı; hangi N-N mesafesine kadar SPY aracılı güvenilir dolaşım saptanabileceğini duyu, komplikasyon ve memnuniyet gibi parametrelerle birlikte göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde süperomedial pedikül ile opere edilmiş ek hastalığı olmayan ve sigara içmeyen 60 hasta retrospektif olarak incelendi. Tüm hasta bilgileri dosyalardan, hastane yazılım sisteminden ve SPY cihazından tarandı. Hasta adı soyadı, TC, yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi (BMI), operasyon ve kontrol tarihleri, doğum ve emzirme sayısı, sosyoekonomik - kültürel seviye, eğitim durumu, meslek, preoperatif radyolojik görüntülemeleri, US BIRADS sonuçları, sağ ve sol memeye ait preoperatif ve postoperatif meme ölçümleri, operasyon sırasındaki rezeksiyon dokusu kuru ağırlığı, pedikül uzunluğu, pedikül eni ve kalınlığı, cerrahi süresi, hastanede yatış süresi, dren miktarı ve süresi, komplikasyon varlığı, sekonder cerrahi durumu, patoloji sonuçları, preoperatif ve postoperatif fotoğraflar, SPY cihazından sağ ve sol pediküle ait perfüzyon değerleri, uygulanan ICG floresan maddenin dozları, poliklinik muayenesinden 2NDD testi ve S-W monofilaman testi ile NAC duyu durumları tarandı. Tüm hastalar N-N mesafesine göre 3 gruba ayrıldı. Hastaların memnuniyet düzeyi BREAST-QTM redüksiyon modülü versiyon 2.0 kullanılarak preoperatif ve postoperatif olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastalar sternal notch-nipple mesafelerine göre (23 cm-52 cm) her grupta 20 kişi olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Tüm memelerin sternal notch-nipple uzaklıklarının ortalaması 33,77 cm'dir. Hastaların yaş aralığının 24-63 yaş aralığında olup ortalaması 42,7'dir. BMI değer aralığı 21,8 kg/m2 – 44,1 kg/m2 olup ortalaması 31,5 kg/m2'dir. Hastaların % 15'i normal kilolu (BMI 18-25), %55'i fazla kilolu (BMI 25-30), %30'u ise obezdir. Hastalardan rezeke edilen doku miktarının ortalaması 1848 g. olup 360 g. – 5640 g. aralığındadır. Tüm memelerin pedikül uzunlukları 7 cm – 24 cm arasında olup ortalamaları 13,8 cm'dir. Pediküllerin %30'u kısa pedikül; %46'sı orta pedikül; %24'ü uzun pedikül grubunda yer almıştır. Postoperatif takipler sırasında karşılaşılan komplikasyonlar incelendiğinde %3,3 major komplikasyon, %20,8 minör komplikasyon görülmüştür. 3 grubun her birinde birer tane memede parsiyel nipple nekrozu gelişmiştir ve artan N-N mesafesi ile ilişkisi anlamlı bulunmamıştır. Postoperatif 1. 6. ve 12. ayda 2NDD testi ve S-W monofilaman testi sonuçları ile artan N-N mesafesi ile ilişkisi anlamlı bulunmamıştır. Hastaların memnuniyet sonuçları; BREAST-QTM redüksiyon modülü memnuniyet, fiziksel, seksüel ve psikososyal olarak 4 başlıkta incelenmiştir. Tüm N-N mesafelerinde SPY aracılı ICGA ile NAC perfüzyonunun yeterli olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Oldukça sık tercih edilen bir pedikül olan süperomedial pedikülün güvenilirliğini; geniş bir kullanım alanı bulan SPY floresan anjiografi yöntemiyle, tüm meme boyutlarında, N-N mesafesi 52 cm'ye kadar, bir flep olan pedikülün perfüzyonunu değerlendirerek gösterdik. İleri derecede hipertrofisi olan memelerde süperomedial pedikülün tercih edilmesini engelleyecek operasyon süresinde uzama, komplikasyon oranlarında artış ve estetik sonucun tatmin edici olmaması gibi sorunlarla karşılaşmadığımızdan süperomedial pedikülü güvenle önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In our study, we aimed to measure the maximum reliable pedicle length for the superomedial pedicle by objectively demonstrating the pedicle and nipple-areolar complex (NAC) perfusion, which have previously been subjectively determined through clinical observation, using numerical data. We kept all other parameters that affect pedicle circulation constant and used the SPY device to measure the pedicle length. Furthermore, within the scope of our study, we aimed to demonstrate the relationship between pedicle length and NAC circulation, and to determine the distance at which reliable circulation can be detected using SPY, along with parameters such as sensation, complications, and satisfaction. Material and Method: A total of 60 patients presenting with no comorbidities and smoking history, and who underwent surgery using the superomedial pedicle technique at our clinic were retrospectively examined. All patient information was gathered from files, the hospital software system, and the SPY device. Such data as patient name, ID number, age, height, weight, body mass index (BMI), operation and control dates, number of births and breastfeeding, socioeconomic and cultural level, education level, occupation, preoperative radiological imaging, US BIRADS results, preoperative and postoperative breast measurements for both right and left breasts, dry weight of resected tissue during surgery, pedicle length, width, and thickness, surgical time, length of hospital stay, drainage amount and duration, presence of complications, secondary surgical status, pathology results, preoperative and postoperative photographs, perfusion values for the right and left pedicles obtained from the SPY device, dose of applied ICG fluorescent substance, and NAC sensory status determined by 2NDD test and S-W monofilament test during outpatient examination were all recorded. All patients were divided into three groups according to N-N distance. Patient satisfaction levels were evaluated preoperatively and postoperatively using the BREAST-QTM reduction module version 2.0. Results: The patients were divided into 3 groups according to the sternal notch-breast distance (23 cm-52 cm), each group being 20 people. The average of the sternal notch-nipple distance of all breasts is 33.77 cm. The age range of the patients is 24-63 years, with an average of 42.7 years. The BMI value range is 21.8 kg/m2 – 44.1 kg/m2, with an average of 31.5 kg/m2. 15% of the patients are normal weight (BMI 18-25), 55% are overweight (BMI 25-30), 30% are obese. The average weight of the tissue resected from the patients is 1848 g. and has a range of 360 gr. – 5640 gr. The pedicle lengths of all breasts are between 7 cm and 24 cm, with an average of 13.8 cm. 30% of pedicles are short pedicle; 46% had middle pedicle; 24% had long pedicle items. According to the complications during the postoperative follow-up, 3.3% has major and 20.8% minor complications. Partial nipple necrosis developed in one breast in each of the 3 groups and was not associated with increased N-N distance. There was no correlation between 2NDD test and S-W monofilament test results at 1, 6 and 12 months postoperatively with increased N-N dimensions. The satisfaction results of patients have been examined in four categories including satisfaction, physical, sexual, and psychosocial aspects using the BREAST-QTM reduction module. The NAK perfusion was sufficient when evaluated by SPY-mediated ICGA at all N-N distances. Conclusion: We demonstrated the reliability of the widely used superomedial pedicle by evaluating the perfusion of the pedicle flap using the SPY fluorescence angiography method, in all breast sizes up to a N-N distance of 52 cm. We did not encounter any problems that would prevent the use of the superomedial pedicle in highly hypertrophic breasts, such as prolonged operation time, increased complication rates, or unsatisfactory aesthetic results. Therefore, we confidently recommend the use of the superomedial pedicle.