Türkiye'de elektronik dönüşüm sürecinin vergi uygulamaları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the electronic transformation process in Turkey in terms of tax applications
- Tez No: 817836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ BUHUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: E-dönüşüm, Dijitalleşme, Bilişim, Kamu Mali Yönetimi, E-transformation, Digitalization, Informatics, Public Finance Management
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Dünya var olduğundan beri gelişime açık bir yapıdadır. Gerçekleşen işlemler, yapılan işler daha kolay hale gelmesi için dinamik bir şekilde gelişme ihtiyacı duymaktadır. Devletlerin var olması ile birlikte kısa vadede kurumlaşma ve birçok bilgiyi kayıt altına tutma ihtiyacı doğmuştur. Böylece devlet iradesi doğmuş, kurumlaşma kültürü gelmiştir. İmparatorluklar, padişahlıklar ve devletler gibi yönetimlerin hepsinde farklı yapılarda mali kurumlar yer almaya başlamıştır. Yirminci yüzyıl sonlarına doğru mali kurumlar da işlemlerini daha kolay yapabilmek adına belirli yöntemler denemiş ve dijitalleşme ile bir ivme yakalamıştır. Çalışmada kamu mali yapısı ve dijitalleşme süreci ile ilgili çeşitli tanımlamalar yapılmıştır. E-dönüşüm ve dijitalleşmenin kronolojik gelişimi ele alınmıştır. Çalışma yürütülürken çeşitli yurtiçi ve yurtdışı kurum ve işletmelerin web sayfalarından, tez ile ilgili çeşitli makale, kitap, rapor, istatistik ve derlemelerden yararlanılmıştır. Dünyada yer alan çeşitli e-dönüşüm çalışmaları incelenerek Türkiye'deki e-dönüşüm süreci ile karşılaştırma yapılmıştır. Her ne kadar Türkiye'de e-dönüşüm süreci geç başlasa da, diğer ülkelerle benzer süreçler yaşanmıştır. E-dönüşüm süreci, Türkiye'de kamu mali yapısında vergi denetimi daha etkin hale getirip, vergi kayıp ve kaçaklarının azalmasına, denetim ve takibin daha verimli hale gelmesine neden olmuştur. Bunun yanında zaman kazancı, fiziki bina maliyetlerinin azalması, bürokrasi ve kağıt israfının azalması gibi faydalar ortaya çıkarmıştır. v
Özet (Çeviri)
The world has been such as to open to development since the world began. Transactions which take place need to evolve dynamically to make things easier. With the existence of the states, there has been a need for institutionalization and keeping a lot of information in the short term. Thus, the will of the state was born and the culture of institutionalization was established. For this reason, financial institutions has begun to take place in different structures in all administrations such as empires, sultanates and states. Towards the end of the 20th century, financial institutions also tried certain methods in order to make their transactions easier and caught an urgency through digitalization. In the study, various definitions were made about the public financial structure and the digitalization process. The chronological development of e-transformation and digitalization is discussed. While conducting the study, web pages of various domestic and foreign institutions and businesses, various articles, books, reports, statistics and compilations related to the thesis were used. Various e-transformation studies in the world were examined and a comparison was made with the e-transformation process in Turkey. Although the e-transformation process started late in Turkey, it has gone through similar processes with other countries. It has made tax auditing more effective in the public financial structure in Turkey, reducing tax losses and evasion, and making audit and follow-up more efficient. It also brought benefits such as saving time, reducing physical building costs, reducing bureaucracy and paper waste.