Savunma harcamaları ve Ar-Ge harcamalarının ekonomik büyümeye etkisi: G-20 ülkeleri üzerine ampirik bir çalışma
The effect of R&D expenditures and defense expenditures on economic growth: An empirical study on G-20 countries
- Tez No: 817859
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Savunma Harcamaları, Ar-Ge Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Panel Veri Regresyon Analizi, Defense Expenditures, R&D Expenditures, Economic Growth, Panel Data Regression Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Ülkelerin, gelişebilmesi ve güvenliliğin sağlanabilmesi için Ar-Ge harcamaları ve savunma harcamaları yapılması gerekmektedir. Ar-Ge harcamaları genel olarak firmalar tarafından yapılırken savunma harcamaları, devletler tarafından ülkelerin kendi milli geliri ile yapılmaktadır. Savunma harcamaları ve Ar-Ge harcamaları ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip olmaktadır. Savunma harcamaları, bir ülkenin algıladığı tehdide göre değişiklik göstermekle birlikte ilk topluluklardan günümüze kadar ülkelerin kendi imkânlarına göre şekillenen vazgeçilemez bir hizmettir. Ar-Ge harcamaları ise yenilik çağına girilmesi ile birlikte firmaların ve sektörlerin artan rekabet koşulları altında varlığını sürdürebilmesi ve dışa bağımlılığının azaltılabilmesi için yapılması gereken zorunlu harcamalar olmak durumundadır. Bu çalışmada, savunma harcamaları ve Ar-Ge harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki ampirik olarak incelenmektedir. Bu ilişkinin incelenmesinde panel veri regresyon analizi kullanılmıştır. Savunma harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki için 2000-2021 yılları arası G-20 ülkelerinden 19 ülke kullanılırken, Ar-Ge harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki için 2000-2020 yılları arasında G-20 ülkeleri arasından 13 ülke kullanılmıştır. Toplam patent için kurulan modelde ise 2000-2020 yılları arasında G-20 ülkelerinden 12 ülke kullanılmıştır. G-20 ülkeleri kapsamında, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ayrımı yapılarak sonuçlar alınmıştır. Alınan sonuçlar doğrultusunda savunma harcamalarının ve Ar-Ge harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi pozitif yönlü bir ilişki olarak bulunmuştur. Bulunan sonuca göre savunma harcamalarında ve Ar-Ge harcamalarında meydana gelen artışlar ekonomik büyümeyi artırmaktadır. En çok etkilenen ülke grupları ise gelişmekte olan ülkeler olarak sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
R&D expenditures and defense expenditures are required for countries to develop and ensure security. While R&D expenditures are generally made by the company, defense expenditures are made by the state with the national income of the countries. Defense expenditures and R&D expenditures have an important share in the country's economy. Although defense expenditures vary according to the threat perceived by a country, it is an indispensable service that has been shaped according to the possibilities of the countries from the first communities to the present day. R&D expenditures, on the other hand, have to be compulsory expenditures in order for companies and sectors to continue their existence under increasing competitive conditions and to reduce their foreign dependency with the entry of the innovation age. In this study, the relationship between defense expenditures and R&D expenditures and economic growth is empirically examined. Panel data regression analysis was used to examine this relationship. While 19 countries from the G-20 countries between 2000-2021 were used for the relationship between defense expenditures and economic growth, 13 countries were used among the G-20 countries between 2000 and 2020 for the relationship between R&D expenditures and economic growth. In the model established for the total patent, 12 countries from the G-20 countries were used between the years 2000-2020. Within the scope of the G-20 countries, the results were obtained by distinguishing the developed and developing countries. In line with the results obtained, the effect of defense expenditures and R&D expenditures on economic growth was found to be a positive relationship. According to the result, increases in defense expenditures and R&D expenditures increase economic growth. The most affected country groups resulted as developing countries.