Manisa (Soma) Darkale halk bilimi araştırmaları
Manisa (Soma) Darkale folklore research
  1. Tez No: 817871
  2. Yazar: EBRU AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Manisa, Halk Bilimi, Halk Edebiyatı, Halk Kültürü, Folklore, Manisa, Literature, Research
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
“Manisa (Soma) DarkaleHalk Bilimi Araştırmaları”adlı bu çalışmada, tarihi milattan öncesine kadar uzanan Darkale mahallesinin geçmişte yaşanmış ve unutulmaya yüz tutmuş halk edebiyatı ürünleri ve günümüzde yaşatılmaya çalışılan adet, gelenek, görenek ve inanışları ele alınmıştır. Bu çalışmada amaç; Darkale mahallesinin folklor ürünlerini derleyip kayıt altına almak, kültürel bilgileri derleyip yazıya geçirerek kaybolup gitmesini önlemektir. Alan araştırmasında görüşme (mülakat) ve gözlem yöntemi kullanılmıştır. Alan araştırmasına çıkılmadan önce gerekli kaynaklar incelenmiş, derleme için gerekli olan malzemeler hazırlanmıştır. Tarihi milattan öncesine kadar uzanan Darkale mahallesinde gerçekleştirilen görüşmeler sırasında ürünler derlenmiş, gelenek içerisinde nesilden nesile aktarılan inanç ve uygulamalar kayıt altına alınmıştır. Derlenen ve kayıt altına alınan her ürün anlam bütünlüğü bozulmadan yazıya geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study named“Folklore Research of Manisa (Soma) Darkale”the past literature and forgotten folk culture of the Darkale neighbourhood that dates to prehistoric times as well as the customs, traditions and beliefs that are currently tried to be kept alive have been examined. The aim in this study is to compile and document the folklore products of Darkale neighbourhood and to prevent the boss of cultural knowledge by compiling and transcribing. The interview and observation methods were used in the field research. Before starting the field research, the necessary sources were examined and the materials required for the compilation were prepared. During the interviews held in Darkale neighbourhood, which dates to prehistoric times, products were collected and beliefs and practices that have been passed down from generation to generation were recorded. Each collected and recorded product was transcribed without disrupting the coherence.