Evaluation of coal and water samples from Manisa-Soma-Deniş region concerning balkan endomic nephropathy and determination of balkan endomic nephropathy risk
Manisa-Soma-Deniş bölgesindeki kömür ve suların balkan endemik nefropatiyle ilişkilendirilmesi ve bu bölgedeki balkan endemik nefropati riskinin belirlenmesi
- Tez No: 172278
- Danışmanlar: DR. ROBERT BOB FINKELMAN, Y.DOÇ.DR. PIRIL ÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Linyit Balkan Endemik Nefropati, Organik Bileşenler, Manisa- Soma-Deniş, Lignites, Balkan Endemic Nephropathy, Organic compounds, Manisa- Soma-Deniş iv
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZ MANİSA-SOMA-DENİŞ BÖLGESİNDEKİ KÖMÜR VE SULARIN BALKAN ENDEMİK NEFROPATİYLE İLİŞKİLENDİRİLMESİ VE BU BÖLGEDEKİ BALKAN ENDEMİK NEFROPATİ RİSKİNİN BELİRLENMESİ ÖZTÜRK, Mehmet Sinan Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Tez Yöneticisi: Yard.Doç. A. Pırıl ÖNEN Tez Yardıma Yöneticisi: Dr. Robert Bob FINKELMAN Ocak 2006, 68 sayfa Manisa-Soma-Deniş bölgesinden alınan kömür ve su örnekleri genel karakterleri, inorganik ve organik özellikleri açısından incelendi. Kömür örnekleri düşük kaliteli linyit olarak belirlendi. Yüksek oranda arsenik, uranyum ve kurşun elementi saptandı. Organik bileşenler genel olarak alifatik hidrokarbonlar ve bunların türevleri (alkanlar ve alkoller), metiller, fatalaüar, naftalinler, ve benzenlerdir. Bunlar az miktarda ve inaktif olarak gözlemlenmiştir. Su örnekleri ise genel olarak içme suyu standartlarına uymaktadır. Yüksek arsenik ve uranyum içermeleri kömür ve su arasında muhtemel bir etkileşim göstermektedir. Organik bileşenleri de kömür örneklerindekilerle çok benzerdir. Fakat, bu organik bileşenler toksik olmamakla birlikte çok az miktarlarda tesbit edilmiştir. Dolayısıyla, bunların Balkan Endemik Nefropati (BEN)'ye neden olacağı düşünülmemektedir. Elde edilen bulgular ışığında, çalışma bölgesi endemik olmayan bölge olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF COAL AND WATER SAMPLES FROM MANİSA-SOMA-DENİŞ REGION CONCERNING BALKAN ENDEMIC NEPHROPATHY AND DETERMINATION OF BALKAN ENDEMIC NEPHROPATHY RISK ÖZTÜRK, Mehmet Sinan M.S. in Geological Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. A. Pırıl ÖNEN Co-supervisor: Dr. Robert Bob FINKELMAN January 2006, 68 Pages The water and coal samples from the Manisa-Soma-Deniş region were studied on the basis of their basic characteristics, inorganic and organic parameters. Coal samples were determined as low-quality lignite. They have high concentrations of arsenic, uranium and lead. The organics in the coal samples are of aliphatic hydrocarbons and their derivatives (alkanes and alcohols), methyls, phthalates, naphtalenes and benzenes. They are inactive and low in concentrations. Water samples have basic characteristics within the range of drinking waters. They also have high arsenic and uranium concentrations indicating a possible leaching. Their organic compounds are similar to those in the coal samples. However, these organic compounds are not as toxic as those found in endemic samples and their concentration is also very low. Therefore, they are considered not to be a potential for Balkan Endemic Nephropathy (BEN)-disease. On the basis of the findings of this study, the area can be concluded as non-endemic region.