Optik sinir ve optik kiazmanın ak madde diseksiyonu ve MR traktografi ile korelasyonu: Üç boyutlu anatomik çalışma
White matter dissection of optic nerve and optic chiasm with and its correlation with MR tractography: A threedimensional anatomical study
- Tez No: 817875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SABRİ GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: optik kiazma, optik radyasyo, çapraz yapan ve yapmayan lifler, Wilbrand Dizi, optik sinir, görme yolakları, ak madde, mikrodiseksiyon, optic chiasm, optic radiation, crossing and non-crossing fibres, wilbrand knee, optic nerve, visual pathways white matter, microdissection
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Optik kiazmanın işlevine yönelik hipotezler daha çok klinik ve histolojik çalışmalara dayanmıştır. Optik kiazma işlevi, patolojileri ve konumu nedeniyle popüler bir yapı olmasına rağmen mikronöroşirurjikal anatomisi detaylı olarak çalışılmamıştır. Çalışmamızda optik sinir, kiazma ve optik radyasyonun birbiriyle ve çevre ak madde yolakları ile olan ilişkisi mikroskop altında diseke edilerek ortaya kondu ve üç boyutlu olarak fotoğraflandı. Bu çalışmada diseksiyonların traktografi kesitleri ile gösterilmesi ve histolojik olarak gösterilmiş olan optik yolakları mikrodiseksiyon yöntemiyle ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışma Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikronöroşirurji Laboratuvarı‟nda gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Klingler yöntemi ile fikse edilmiş postmortem 8 adet beyin spesmeni kullanılmıştır. Diseksiyonlar arasında spesimenler %70 ve %100 lük alkol solüsyonları içerisinde oda sıcaklığında muhafaza edilmiştir. Diseksiyonlar Zeiss OpMi-1® markalı cerrahi mikroskopta x4 x10 x40 büyütme dereceleri ile mikrocerrahi set (Rhoton disektörü, çeşitli boylarda metal ve tahta spatula, disektör, aspiratör ve dişsiz penset) yardımı ile yapılmıştır. Tüm diseksiyonlar Canon EOS 200D fotoğraf makinesi ile fotoğraflanmıştır. Çekimler 18-55 mm ve 100 mm (makro) objektif lensleri, ring flaş, tripod ve kızak kullanılarak stereoskopik çekim tekniği ile fotoğraflanmıştır. Traktografi analizleri, Yeditepe Üniversitesi Nöroşirurji laboratuvarında Human Connectom Veri setinden elde edilen yüksek çözünürlüklü 7 T MR Datası (https: //www.humanconnectme.org/) ve DSI stüdyo yazılımı kullanılarak elde edilmiştir (https: //dsi-studio.labsolver.org). Optik kiazma ve optik radyasyonun mikro cerrahi anatomisini, ak madde liflerini ve bağlantılarını ortaya koymak amacı ile lateralden mediale, superiordan inferiora ve inferiordan süperiora diseksiyonlar yapıldı. Tüm diseksiyonlar mikroskop altında gerçekleştirildi ve üç boyutlu olarak fotoğraflandı. Çapraz yapan ve yapmayan optik sinir lifleri gösterildi. Yaptığımız diseksiyonlarda bir nöro-oftalmolog olan Hermann Wilbrand'ın bahsettiği 'Wilbrand Dizi anatomik olarak gösterildi. Optik kiazmanın anteriorunda her iki optik siniri birbirine bağlayan U şeklinde yeni bir lif grubu bulundu. Bu lif grubu yapılan tüm diseksiyonlarda benzer şekilde teyit edildi. Yeni bulunan lif grubu ve bilinen optik yolak traktografi ile de desteklendi. Mikronöroşirurjikal diseksiyon yöntemiyle optik sinirler, optik kizma ve optik radyasyonun anatomik yapısı gösterilerek üç boyutlu olarak fotoğraflandı. Optik kiazma gövdesinde çapraz yapan ve yapmayan lifler ortaya kondu. Optik kiazmanın gövdesinin ön sınırında bir optik sinirden diğerine giden U şeklinde yeni bir lif grubu bulundu. Ayrıca daha önce sadece histolojik olarak gösterilmiş olan Wilbrand Dizi ilk kez anatomik olarak gösterildi. Bu lif grubunun optik kiazmanın fonksiyonunun anlaşılmasına ve bu bölgedeki patolojilerin optik kiazma ile olan ilişkisini aydınlatmaya katkıda bulunacağı düşünüldü. Bu lif grubunun işlevine yönelik henüz net bir bilgi olmasa da yapılacak ileri çalışmaların konuyu daha çok aydınlatacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hypotheses about the function of the optic chiasm are mostly based on clinical and histological studies. Although the optic chiasm is a popular structure due to its function, pathologies and location, its microneurosurgical anatomy has not been studied in detail. In our study, the relationship of the optic nerve, chiasm and optic radiation with each other and with the surrounding white matter pathways were dissected under the microscope and photographed in three dimensional fashion. The aim of this study is to correlate the dissections with tractography and to reveal the histologically demonstrated optic pathways by microdissection method. The study was performed in the Microneurosurgery Laboratory of Yeditepe University Faculty of Medicine. Eight postmortem brain specimens fixed by the Klingler method were used in the study. Between dissections, the specimens were stored in 70% and 100% alcohol solutions at room temperature. Dissections were performed under Zeiss OpMi-1® surgical microscope at x4 x10 x40 magnification with the help of microsurgical set (Rhoton dissector, metal and wooden spatulas of various sizes, dissector, suctions and toothless forceps). All dissections were photographed with Canon EOS 200D camera. Photographs were taken with stereoscopic photography technique using 18-55 mm and 100 mm (macro) objective lenses, ring flash, tripod and slider. Tractography analyses were obtained using high-resolution 7 T MR data obtained from the Human Connectom Dataset (https: //www.humanconnectme.org/) and DSI studio software (https: //dsi-studio.labsolver.org) in Yeditepe University Neurosurgery laboratory. Lateral to medial, superior to inferior and inferior to superior dissections were performed to reveal the microsurgical anatomy, white matter fibers and connections of the optic chiasm and optic radiation. All dissections were performed under the microscope and photographed in three dimensional fashion. Crossing and non-crossing optic nerve fibers were demonstrated. In our dissections, the 'Wilbrand Knee' mentioned by Hermann Wilbrand, a neuro-ophthalmologist, was revealed via anatomical dissection. A new U-shaped fiber tract connecting both optic nerves was discovered anterior to the optic chiasm. This fiber tract was similarly confirmed in all dissected specimens. The newly discovered fiber tract and formerly known optic pathway were supported by tractography. The anatomical structure of optic nerves, optic chiasm and optic radiation were demonstrated via microneurosurgical dissection and photographed in three dimensional manner. Crossing and non-crossing fibers in the body of the optic chiasm were demonstrated. At the anterior border of the body of the optic chiasm, U-shaped fiber tract coursing from one optic nerve to the other was discovered. In addition, the Wilbrand Knee, which was previously shown only histologically, was shown anatomically for the first time. This fiber tract is thought to contribute to the understanding of the function of the optic chiasm and to elucidate the relationship of pathologies in this region with the optic chiasm. Although there is no clear information about the function of this fiber tract yet, it is thought that further studies will further elucidate the subject.