Eşcinsellere yönelik tutumlar ile dindarlık arasındaki ilişki
Attitudes toward homosexuality with religiosity
- Tez No: 817914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT HOROZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Eşcinsellere Yönelik Tutum, Tanışıklık, Dindarlık Toplum, Attitudes Towards Homosexuals, Acquaintance with Homosexuals, Religiosity, Society
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Çalışmanın amacı, eşcinsel bireylere yönelik tutumlar ile dindarlık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Ayrıca çalışmamızda, eşcinsel bireylere yönelik tutumlar ile demografik değişkenler, bazı dini ve sosyal değişkenler arasındaki ilişkisi incelenmiştir. Çalışmamızda, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinde okuyan 780 öğrenci oluşturmaktadır. Ayrıca araştırmamızda eşcinsel tanıdığı olan 461 (%59,1) ve eşcinsel tanıdığı olmayan 319 (%40,9) katılımcı bulunmaktadır. Verilerin toplanmasında, ‟Kişisel bilgi formu“, Sakallı ve Uğurlu tarafından Türkçe`ye uyarlanan (2002) ‟Eşcinsellere İlişkin Tutumlar Ölçeği”, Horozcu ve Demir tarafından geliştirilen (2018) ‟Dini İnanç Ölçeği“ ve bunların çeşitli psikolojik ve toplumsal değişkenlerle ilişkisini tespit etmek üzere araştırmacı tarafından oluşturulan ‟Sosyal değişkenlere ilişkin anket soruları”kullanılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS Statistics 22.0 macOS sürümü ile çözümlenmiştir. Değişkenler arası ilişkileri belirlemek için Pearson Korelasyon analizi; gruplar arası farklılıklar için T- Testi ve Tek Yönlü ANOVA analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda dindarlık düzeyi ile eşcinsellere yönelik olumsuz tutumlar arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra kadınların erkeklere göre daha dindar olduğu tespit edilmesine karşın erkeklerin kadınlara göre eşcinsellere daha olumsuz bir tutum içinde olduğu bulgulanmıştır. Cinsiyete, eğitim durumuna, yaşanılan coğrafi bölgeye, eşcinseller ile tanışık olup olmama durumuna ve nedensel yüklemelere göre de anlamlı farklılıklar bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine the relationship between attitudes towards homosexual individuals and religiosity. In addition, in our study, the relationship between attitudes towards homosexual individuals and demographic variables and some religious and social variables was examined. In our study, the correlational survey model, one of the quantitative research methods, was used. The sample of the research consists of 780 students studying in different geographical regions of Turkey. In addition, there are 461 (59.1%) participants who have homosexual acquaintances and 319 (40.9%) participants who do not have a homosexual acquaintance. In data collection, 'Personal Information Form', 'Attitudes towards Homosexuals Scale' adapted to Turkish by Sakallı and Uğurlu (2002) and 'Religious Belief Scale' developed by Horozcu and Demir (2018) and to determine their relationship with various psychological and social variables.“Questionnaire questions about social variables”created by the researcher were used. The data of the research were analyzed with SPSS Statistics 22.0 macOS version. Pearson Correlation analysis to determine the relationships between variables; T-Test and One Way ANOVA analyzes were used for differences between groups. As a result of the research, a positive and significant relationship was found between the level of religiosity and negative attitudes towards homosexuals. In addition, although women were found to be more religious than men, it was found that men had a more negative attitude towards homosexuals than women. Significant differences were also found according to gender, educational status, geographical region, whether or not they were acquainted with homosexuals, and causal attributions.