Ters yüz Öğretim Modelinin ortaokul Türkçe dersinde dil bilgisi öğretimine etkisi
The effect of the Reverse Face Teaching Model on grammar teaching in secondary school Turkish course
- Tez No: 817945
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BENZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: ters yüz öğretim modeli, ters yüz edilmiş sınıf, dil bilgisi öğretimi, Sentence, items, grammar teaching, flipped classroom, flipped education model
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada ters yüz öğretim modelinin Türkçe dersinde dil bilgisi konularının öğretimi üzerine etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul'da bulunan bir devlet okulunda ortaokul 8. sınıfa devam eden öğrenciler oluşturmuştur. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması yöntemi kullanılmıştır. Yapılan eylem planı için beş hafta uygulama süresi olmuştur. Materyal paylaşımı için EBA ve WhatsApp uygulamaları kullanılmıştır. Evde konuya çalışan öğrenciler sınıf içinde etkinliklerle konuyu pekiştirmiştir. Uygulama sonunda yapılan başarı testi ile öğrencilerin yapılan etkinliklerle konuyu pekiştirdiği görülmüştür. Uygulama sonrası ters yüz öğretim modeliyle uygulama yapan öğrencilerin etkinlikleri yaparken destek alma imkânları daha çok olduğundan kalıcı bir öğrenme sağlanmıştır. Ayrıca derse ve konuya karşı olumlu bir tutum geliştirmişlerdir. Yapılan araştırma sonucunda ters yüz öğrenme modelinin ortaokul dil bilgisi öğretimi üzerine olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effect of the flipped education model on the teaching of Turkish language grammar subjects. The study group of the research consisted of 8th grade students in a public school in Istanbul in the 2022-2023 academic year. In this study, the action research method, one of the qualitative research designs, was used. There was a five-week implementation period for the action plan. EBA and WhatsApp applications were used for material sharing. Students working on the subject at home reinforced the subject with activities in the classroom. With the achievement test at the end of the application, it was seen that the students reinforced the subject with the activities. After the application, students who practice with the flipped education model have more opportunities to get support while doing the activities, so a permanent learning has been achieved. They also developed a positive attitude towards the lesson and the subject. As a result of the research, it shows that the flipped learning model has positive effects on secondary school grammar teaching.