Kimliğin oluşumunda öteki algısı: Türkiye'de Yunan-Arap karşılaştırması
Perception of the other in the formation of identity: Greek-Arabic comparison in Turkey
- Tez No: 817954
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Kimlik İnşası, Öteki, Algı, Yunan, Yunanistan, Arap, Arap Ülkeleri, Identity, Identity Construction, Other, Perception, Greek, Greece, Arab, Arab Countries
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, kimliğin inşa sürecini ve bu süreçte“öteki”nin rolünü incelemektir. Bu bağlamda“öteki”ile temasın,“öteki”algısına etkisini araştırmak için alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Bunun için Türklerin, Yunan ve Arap algılarının karşılaştırılması yapılmıştır. Araştırma için üç kent seçilmiştir. Yunanlar ile temasın daha fazla olma olasılığı olduğu için Balıkesir'in Ayvalık kenti seçilmiştir. Araplar ile temasın daha yüksek olasılık olması bakımından Hatay'ın Samandağ kenti seçilmiştir. Arap ve Yunan ile temasın düşük olasılık olduğu bir kent olarak da Manisa'nın Kula ilçesi seçilmiştir. Anket tekniği ile bu kentlerde yaşayan toplam 1157 kişiden veri toplanmıştır. Veriler SPSS ve AMOS programları aracılığı ile analiz edilmiştir. Analizler sonunda“öteki”ni tanımanın,“öteki”ne ilişkin algıda anlamlı farklılıklara neden olduğu görülmüştür. Araştırmayı zenginleştirmek ve gelişen yapay zeka teknolojilerini sosyal bilimler araştırmalarında kullanabilmek için yeni bir yöntem denenmiştir. R programlama dilinde geliştirilen bir yazılım ile sosyal medya sitesi olan Twitter'dan veri çekilmiştir. Çekilen veriler, veri madenciliği ve yapay zeka doğal dil işleme teknikleri aracılığı ile analiz edilmiş ve 2017 yılında Türkçe dilinde atılmış Twitler üzerinden Yunan-Arap algısı karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the process of identity construction and the role of the“other”in this process. In this context, a field study was conducted to investigate the effect of contact with the“other”on the perception of the“other”. For this purpose, a comparison of Turkish, Greek and Arab perceptions was made. Three cities were selected for the research. The city of Ayvalık in Balikesir was chosen because there is more possibility of contact with the Greeks. Samandağ city of Hatay was chosen in terms of the higher probability of contact with the Arabs. Kula district of Manisa was chosen as a city with low probability of contact with Arabs and Greeks. Data were collected from a total of 1157 people living in these cities with the survey technique. The data were analyzed using SPSS and AMOS programs. At the end of the analyzes, it was seen that recognizing the“other”caused significant differences in the perception of the“other”. A new method has been tried to enrich the research and to use the developing artificial intelligence technologies in social science research. Data was extracted from Twitter, a social media site, with a software developed in the R programming language. The captured data were analyzed by means of data mining and artificial intelligence natural language processing techniques, and a comparison of Greek-Arabic perception was made through the content analysis of Twits.