Elektif sezaryen doğumlarda postpartum uterotonik olarak karbetosin ve oksitosin uygulamasının retrospektif olarak postpartum hemogram ve diürez üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of postpartum uterotonicapplication of carbetocin and oxytocin on postpartumhemogram and diuresis as a retrospective in electivecaesarean birth
- Tez No: 818073
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postpartum Kanama, Uterotonik, Karbetosin, Oksitosin, Diürez, Postpartum Bleeding, Uterotonic, Carbetocin, Oxytocin, Diuresis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Uterotonik olarak kullanılan karbetosinin ve oksitosinin postpartum kanama, hemogram ve diürez üzerine etkilerini değerlendirmek Yöntem: Çalışmaya 1 Ocak 2022- 1 Eylül 2022 tarihleri arasında sezaryen ile doğum yapan hastalar dâhil edildi. Hastalardan karbetosin ve oksitosin uygulananlar olarak 2 gruba ayrılarak incelendi. Hastaların demografik verileri, preoperatif hemoglobin değeri, postoperatif hemoglobin değeri, preoperatif hematokrit değeri, postoperatif hematokrit değeri, 1000 cc diurezi kaçıncı saatte gerçekleştirdikleri, ek uterotonik ihtiyaçları, toplam aldığı uterotonik miktarı dosyalardan taranarak veri formuna aktarıldı. Bulgular: Uterotonik olarak kullanılan karbetosin ve oksitosin kıyaslandığında diürez üzerine etkileri bakımından oksitosin karbetosine göre daha avantajlı olduğu saptandı. Tartışma ve Sonuç: Her iki ilacın diürez üzerine etkileri konusunda ilacın uygulanma anından itibaren daha yakın takip açısından prospektif bilimsel çalışma yapılabilir. Diürez dışında diğer sonuçlar arasında anlamlı farklılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effects of uterotonic carbetocin and oxytocin on postpartum bleeding, hemogram and diuresis. Materials and Methods: Patients who gave birth by cesarean section between January 1, 2022 and September 1, 2022 were included in the study. The patients were divided into two groups: those administered carbetocin and those administered oxytocin. Demographic data of the patients, preoperative hemoglobin value, postoperative hemoglobin value, preoperative hematocrit value, postoperative hematocrit value, at what hour they performed 1000 cc diuresis, additional uterotonic needs, total uterotonic amount received were scanned from the files and transferred to the data form. Results: When uterotonic carbetocin and oxytocin were compared, it was determined that oxytocin was more advantageous than carbetocin in terms of its effects on diuresis. Discussion and Conclusion: A prospective scientific study can be conducted regarding the effects of both drugs on diuresis for closer follow-up from the moment of drug administration. No significant difference was found between other results except diuresis.