Sızıntı suyunun elektrokoagülasyonla arıtımında karbon nano tüp kullanılması
The use of nano materi̇al in electrocoagulation treatment of leachate
- Tez No: 818074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ANDAÇ AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrokoagülasyon, Kimyasal Oksijen İhtiyacı, Karbon Nano tüp, Sızıntı Suyu, Grafen Oksit, Electrocoagulation, Chemical Oxygen Demand, Carbon Nanotube, Leachate, Graphene Oxide (GO)
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Sızıntı suyunda Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) değerinin çok yüksek olması ve literatürdeki birçok metot ile tam olarak arıtılmamasından yola çıkılarak, elektro koagülasyonla arıtımında ön arıtım amaçlı nano materyal kullanımının performansı incelenmiştir. Öncelikle sızıntı suyundaki KOİ arıtımı için optimum elektrokoagülasyon şartları oluşturulmuş ve optimum işletme şartları dikkate alınarak; Çok Duvarlı Karbon Nano Tüp (MWCNT) ve Grafen Oksit (GO) ilavesinin arıtım verimine etkisi araştırılmıştır. En yüksek KOİ giderimleri; 0.8 A akım, Fe-Fe elektrot, ph=6, 250 rpm karıştırma hızı ve 40 dakika temas süresi sonunda 1 mg MWCNT ile % 32.89 KOİ giderimi sağlanmıştır. 240 dakika temas süresinde 8 mL GO ilavesinde ise % 36.5 KOİ giderimi sağlanmıştır. Sızıntı suyundan KOİ gideriminde elektrokoagülasyon ile arıtıma ön arıtım olarak yalın haldeki karbon nano tüp ilavesinin yüksek verim sağlamadığı, yapılan çalışmalar ışığında fonksiyonelleştirilen nano materyallerinde daha yüksek arıtım verimleri sağlayacağı görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Based on the fact that the Chemical Oxygen Demand (COD) value in leachate is very high and cannot be fully treated by many methods in the literature, the performance of using nano materials for pretreatment in electrocoagulation treatment was investigated. Firstly, optimum electrocoagulation conditions were established for COD treatment in leachate and the effect of the addition of Multi Walled Carbon Nanotubes (MWCNT) and Graphene Oxide (GO) on the treatment efficiency was investigated by considering the optimum operating conditions. The highest COD removal was achieved with 1 mg MWCNT at 0.8 A current, Fe-Fe electrode, pH=6, 250 rpm mixing speed and 40 minutes contact time with 32.89% COD removal. 36.5% COD removal was achieved with the addition of 8 mL GO at 240 minutes contact time. It was concluded that the addition of plain carbon nanotubes as pretreatment to the treatment with electrocoagulation in COD removal from leachate does not provide high efficiency, and in the light of the studies carried out, functionalized nano materials will provide higher treatment efficiencies.