Hidroponik ıspanak (Spinacia oleracea) yetiştiriciliğinde vermikompost, deniz yosunu ve kitosan kullanımı
- Tez No: 818120
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Su kültürü, Ispanak, Vermikompost, Deniz Yosunu, Kitosan, Hydroponic, Spinach, Vermicompost, Chitosan, Seaweed
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Hidroponik sistem (durgun su kültürü) ıspanak yetiştiriciliğinde kimyasal gübrelere ek olarak farklı biyostimülant kullanımının etkisi araştırılmıştır. Yapılan bu çalışmada biyostimülant olarak deniz yosunu, kitosan ve vermikompost biyostimülantlarının iki farklı dozu kullanılmıştır. Araştırmada Ranchero F1 ıspanak çeşidi kullanılmıştır. Deneme bir kontrol grubu ve altı biyostimulant grubu şeklinde toplamda yedi uygulama olarak kurulmuştur. Her uygulamada dört tekerrür ve her tekerrürde 45 bitki kullanılmıştır. Deneme sonunda vermikompost uygulamaları diğer uygulamalara göre 5 gün erken hasata gelmiş olup erkencilik sağlamıştır. Toplam verimde kontrole göre %49,2 artış ile en çok verim alınan uygulama vermikompost 1000µl/L olmuştur. Yaprak alanı ve tam boy ölçümlerinde de vermikompost 1000µl/L uygulaması en yüksek sonuçları vermiştir. 44 ile kitosan 300µl/L uygulamasında bulunmuş olup kontrole göre %7,36 artış göstermiştir. Kök taze ve kuru ağırlığında tüm biyostimülant uygulamalarının kontrolden aşağıda kaldığı gözlenmiştir. Biyostimülant uygulamalarının bitkileri köküne nazaran yeşil aksama daha çok çalıştırdığını söyleyebiliriz. Nitrat birikimi bakımından sonuçlar orta seviye grubunda yer almış olup ıspanak bitkilerimizdeki nitrat miktarı normal seviyededir. Makro ve mikro element sonuçlarında biyostimülantların özellikle vermikompost ve deniz yosunu uygulamalarının olumlu etkileri saptanmıştır. pH, EC, SÇKM ve Asitlik oranlarında da biyostimülantların olumlu etkileri gözlenmiştir. Çalışmamızda yapılan tüm gözlem, ölçüm ve analiz sonuçlarının ışığında biyostimülant uygulamalarının genel anlamda vermikompost, deniz yosunu uygulamaları başarılı bulunmuştur ve en iyi uygulama vermikompost 1000µl/L olarak tespit edilmiştir. Bu biyostimülantların yetiştiricilikte kullanılması gerektiğini, kitosan uygulamalarının da bazı parametrelerde olumlu etkileri olduğunu fakat diğer biyostimülantlara kıyasla geride kaldığını ve farklı dozlarda yeni denemeler yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The effect of using different biostimulant in addition to chemical fertilizers in hydroponic system (still water culture) spinach cultivation was investigated. In this study, two different doses of seaweed, chitosan and vermicompost biostimulants were used as biostimulant. Ranchero F1 spinach variety was used in the study. The experiment was set up as a control group and six biostimulant groups, with a total of seven applications. There are four replications in each application and 45 plants in each replication. At the end of the experiment, vermicompost applications came to harvest 5 days earlier than other applications and provided earliness. Vermicompost 1000µl/L was the application with the highest yield, with an increase of 49.2% in total yield compared to the control. Vermicompost 1000µl/L application gave the highest results in leaf area and full length measurements. Chitosan was found in 300µl/L application with 44 and showed an increase of 7.36% compared to the control. It was observed that all biostimulant applications remained below control in root fresh and dry weight. We can say that biostimulant applications make the plants work more on the green parts than the roots. In terms of nitrate accumulation, the results were in the intermediate level group, and the nitrate amount in our spinach plants was at a normal level. The positive effects of biostimulants, especially vermicompost and seaweed applications, were determined in the macro and micro element results. Positive effects of biostimulants were also observed in PH, EC, SÇKM and Acidity ratios. In the light of all the observations, measurements and analysis results in our study, the biostimulant applications were generally found to be successful in vermicompost and seaweed applications and the best application was determined as 1000µl/L vermicompost. We can say that these biostimulants should be used in aquaculture. Also chitosan applications have positive effects on some parameters too. But they are left behind compared to other biostimulants and new trials can be made at different doses.