Balıkesir ili Bandırma ilçesi Karaçalılık mahallesinde yaşayan Çerkeslerin doğum evlenme ölüm âdetleri ve müzik pratikleri
Birth, marriage death customs and music practices in Circassian Karaçalilik neighborhood of Bandırma district in Balıkesir province
- Tez No: 818197
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ONER UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Karaçalılık Mahallesi, Çerkez, Geçiş Dönemleri, Âdet, Müzik Pratikleri, Karaçalılık Neighborhood, Circassian, Transition Periods, Custom, Music Practices
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Geleneksel toplumlarda doğum, evlenme ve ölüm aşamaları, diğer adıyla geçiş dönemlerine ait âdetlerin, sözlü kültürü oluşturan ve toplum bilimlerine kaynaklık ederek günümüze kadar ulaşmasını sağlayan temel faktörlerden biri olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu doğrultuda yapılan araştırmanın konusu; Balıkesir İli, Bandırma İlçesi Karaçalılık Mahallesinde Yaşayan Çerkezlerin Doğum, Evlenme, Ölüm Âdetleri ve Müzik Pratiklerinin Halk Bilimi bakış açısıyla betimlenerek sonuçlandırılması ve sonuçların tartışılmasıdır. Aile, toplumu oluşturan en küçük birimdir. Bu nedenle, ailenin kurulma evresi çok önemlidir. İnsanın varoluşunda doğum, evlenme ve ölüm olmak üzere üç önemli geçiş dönemi vardır ve bu üç dönemin her biri farklı sosyal normları barındırır. Geçmişimize olan hasletlerimizi ve aynı zamanda kendine haslığı da ifade eden geleneksel otantisite kavramı doğrultusunda betimlenecek olan araştırma konusuyla ile ilgili sistematik bir çalışmanın gerçekleşmemiş olması ve bu kültürel kimliğin giderek yok olması temel anlamıyla bir problem olarak görülmüştür. Bu problemin çözüme ulaşması için kullanılan model, tarama modeli olup alan araştırması yöntemiyle desteklenmiştir. Bu doğrultuda, konuya ilişkin literatür taramaları sonrasında, Karaçalılık mahallesinde kaynak kişiler ile gerçekleştirilen yapılandırılmamış görüşme ve katılımlı gözlemler, görsel-duyusal olarak kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler betimlenmiş, âdetlerin evrilerek yaşatılması doğrultusundaki bulgulara ulaşılmıştır. Bu bulgular ekseninde ve ilişki arayıcı bir bakış açısıyla ulaşılan temel sonuçlar ise; Karaçalılık mahallesinde yaşayan Çerkez göçmenlerinin doğum, evlenme, ölüm âdetlerinin modernleşme ve güncel yaşamın beklentileri doğrultusunda değişim ve dönüşüme uğramış olmasıdır. Alanda, geçiş dönemlerine ait âdetler içinde yer alan müzik pratikleri, görsel işitsel kayıtlarla tespit edilmiş ve nota metinlerine aktarılarak sabitlenmiştir. Araştırmanın, yöreye ait ilk sistematik çalışma olması ve alana yapacağı katkıları nedeniyle önemli olduğu öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
It is an undeniable fact that the stages of birth, marriage and death, in other words, the customs of the transitional periods, are one of the main factors that make up the oral culture in traditional societies and make it a source for the social sciences. In this regard, the research aims to conclude Birth, Marriage, Death Customs and Music Practices in Karaçalılık Circassian Neighborhood of Bandırma District in Balıkesir Province by describing them from the perspective of Folklore and discussing the results. The family is the smallest unit that makes up the society. Therefore, the establishment phase of the family is very important. There are three important transition periods in human existence namely birth, marriage and death, and each of these three periods contains different social norms. The lack of a systematic study on the research subject, which will be described in line with the concept of traditional authenticity, which also expresses our characteristics of our past, and the gradual disappearance of this cultural identity at the same time, has been considered as a fundamental problem. The model used to solve this problem is the scanning model and it was supported by the field research method. In this sense, unstructured interviews and participatory observations performed with the resource people in Karaçalılık neighborhood were recorded as visual-sensory following the literature review on the subject. The data obtained were described, and the findings were reached in the direction of keeping the customs alive by evolving. The main results obtained on the axis of these findings and from a relationship-seeking perspective are such that the birth, marriage and death customs of Circassian immigrants living in Karaçalılık neighborhood have undergone changes and transformations in line with the expectations of modernization and contemporary life. Music practices in the area being among the customs of the transition periods were determined by audio-visual recordings and were fixed by transferring them to the note texts. It is predicted that the research is significant due to the fact that it is the first systematic study of the region and its contributions to the field.