Çocukluk çağı epilepsilerinde antiepileptiklerin kardiyak etkileri cardiac effects of antiepileptic drugs in childhood epilepsy
- Tez No: 818196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ EKİCİ, DOÇ. DR. EBRU ARHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: valproik asit, karbamazepin, okskarbazepin, kalp hızı, ritim, kan basıncı, ventriküler fonksiyon, valproic acid, carbamazepine, oxcarbazepine, heart rate, rhythm, blood pressure, ventricular function
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Avcı B. Çocukluk Çağı Epilepsilerinde Antiepileptiklerin Kardiyak Etkileri Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Uzmanlık tezi, Ankara, 2013. Hipotansiyon, bradikardi, atrioventriküler blok antiepileptiklerden özellikle karbamazepinin bilinen kardiyak etkileridir. Bu çalışmada; epilepsi tanısı almış çocuk hastaların tedavi dozlarında kullandığı Karbamazepin (KBZ), Valproik asit (VPA) ve Okskarbazepin'in (OKS) kan basıncı, kalp hızı, kardiyak ritim, ventriküler fonksiyon üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmamızda Ocak 2011-Eylül 2011 tarihleri arasında hastanemiz Çocuk Nöroloji Kliniği'nde epilepsi tanısı almış, yeni antiepileptik ilaç başlanan, kardiyak açıdan değerlendirilen 49 hasta (21 VPA, 16 KBZ, 12 OKS) geriye dönük incelendi. Hastaların elektrokardiyografi (EKG) ve 24 saatlik holter EKG ile ortalama kalp hızı, PR aralığı, QRS süresi, QTc değerleri; ekokardiyografi ile fraksiyonel kısalma ve ejeksiyon fraksiyon değerleri; anlık kan basıncı ölçümü ile sistolik ve diastolik kan basıncı ortalama değerleri; 24 saatlik tansiyon holter ile gündüz, gece ve 24 saatlik sistolik, diastolik kan basıncı ortalama değerleri; tedavi öncesi ve tedavinin 12. ayında elde edilerek karşılaştırıldı. Bir yıllık takip sonunda, tedavi öncesine göre tedavinin 12. ayında; VPA grubunda EKG'de kalp hızı ortalamasında azalma, PR intervalinde artış, QRS süresinde artış saptandı (sırasıyla: p0,05). Antiepileptiklerin kullanımı sırasında ortalama kalp hızında azalma, AV iletimde uzama, sistolik ve diastolik kan basıncında azalma, meydana gelebilir. Çalışmamızda klinik bulgu görülmemesi nedeni ile; KBZ, VPA ve OKS'nin çocukluk çağı epilepsi tedavisinde kullanımının, kardiyak açıdan güvenilir olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Avci B. Cardiac Effects of Antiepileptic Drugs in Childhood Epilepsy. S.B. Ankara Ankara Paediatric and Paediatric Haematology Oncology Training and Research Hospital, Thesis, Ankara, 2013 Hypotension, bradycardia and atrioventricular block are well-known cardiovascular effects of antiepileptic drugs especially carbamazepine. This study analyses the impact of carbamazepine (CBZ), valproic acid (VPA), oxcarbazepine (OXC) on blood pressure, heart rate, cardiac rhythm and ventricular functions. The patients' heart rates, PR and QRS duration, OTc through electrocardiography (ECG) and 24-hour holter ECG; ejection fraction and fractional shortening through echocardiography; average systolic and diastolic blood pressure rates through instantaneous blood pressure measurements, average systolic and diastolic blood pressure rates through tension holter for day time, night time and 24-hours were measured and compared before treatment and in the 12th month of the treatment. In one-year follow-up, in comparison to the pre-treatment phase, during the 12th month of the treatment; in the VPA group in the ECG, a decrease in heart rate, an increase in the PR interval, and an increase in the QRS period were detected(0,05). During the use of antiepileptic drugs, a decrease in the average heart rates, a delay in AV transfer, and a decrease in the systolic and diastolic blood pressure might be seen. With regard to the absence of any clinical symptoms observation, CBZ, VPA and OXC may be used safely in terms of cardiac functions in childhood epilepsy.