İslâm ceza hukuku ile Türk Ceza Hukuku arasında bir mukayese (Had cezaları özelinde)
A comparison between İslamic law and Turkish Criminal Law (Spesific to hadd punishment)
- Tez No: 818554
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Islamic Criminal Law, Turkish Criminal Law, Hadd, Crime, Penalty
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Cezalar bazı toplumlarda ilahî kanunlarla, bazı toplumlarda ise beşerî kanunlarla düzenlenmiştir. Tezimizde ilahî kökenli İslâm ceza hukuku ile beşerî kökenli Türk ceza hukuku mukayese edilmiştir. Çalışmamız, üç tür mukayeseyi konu edinmiştir. Çalışmamızda her iki hukukun aslî-tali kaynakları mukayese edilmiştir. Çalışmamızda her iki hukuktaki suç-ceza kavramları incelenmiş, inceleme sonucunda ittifak edilen ve ihtilaf edilen noktalar belirlenmiştir. Son olarak tezimizde had cezaları İslâm ceza hukuku ile Türk ceza hukuku açısından incelenmiştir. Çalışmamızda izlenen yöntem şu şekildedir: Çalışmamızın tüm bölümlerinde öncelikle kavramların sözlük ve terim anlamları verilmiştir. Birinci ve ikinci bölümde konuların ve kavramların tanımları verilmiş, İslâm ceza ile Türk ceza hukukundaki yeri belirlenmek sureti ile mukayese yoluna gidilmiştir. Üçüncü bölümde ise her bir had ile ilişkili kavramların tanımları verilmiştir, her bir had cezasının dayandığı deliller açıklanmıştır. Haddin unsurları ve haddin cezaları mezheplerin görüşleri ışığında incelenmiştir. Hadler ile alakalı kavramların Türk ceza hukukundaki karşılıkları tespit edilmiştir. İki hukuk kıyaslanmak sureti ile ittifak ve ihtilaf edilen noktalar tespit edilmiş ve değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışma yapılırken İslâm hukuku ile ilgili klasik eserlerden istifade edilmiş, kimi zaman tez ve makalelere müracaat edilmiş, kimi zaman günümüz araştırmacılarının kaynaklarına başvurmak sureti ile İslâm hukukunun meselelere bakış açısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Türk ceza hukuku ile ilgili olarak Anayasa, Türk Ceza Kanunu, Medeni Kanun gibi konu ile alakalı kanunlardan ve ceza hukukçularının kitaplarından, konuyla ilgili tezlerden, bilimsel makalelerden istifade etmek sureti ile Türk ceza hukukunun konu ile alakalı görüşü aktarılmıştır. Daha sonra her iki hukuk birbiri ile kıyaslanmıştır. Bu kıyaslama sonucunda; İslâm ceza hukukundaki hükümlerin Türk ceza hukukundaki hükümlere nazaran daha âdil, geniş görüşlü ve daha caydırıcı olduğu sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelime: İslâm Ceza Hukuku, Türk Ceza Hukuku, Had, Suç, Ceza.
Özet (Çeviri)
Criminal law is regulated by divine laws in some societies and by human laws in some others. In our thesis, Islamic criminal law of divine based and Turkish criminal law of human based are compared. Our study deals with three types of comparisons. In our study, the primary and secondary sources of both laws are compared. In our study, the concepts of crime and punishment in both laws have been analyzed and the points of agreement and disagreement have been determined. Finally, in our thesis, hadd penalties are analyzed in terms of Islamic criminal law and Turkish criminal law. The method followed in our study is as follows: In all sections of our study, firstly, the lexical and terminological meanings of the concepts are given. In the first and second chapters, definitions of the subjects and concepts are given and a comparison is made by determining their place in Islamic and Turkish criminal law. In the third part, the definitions of the concepts related to each hadd penalty are given and the evidence on which each hadd penalty is based is explained. The elements of the hadd and the penalties of the hadd are examined in the light of the views of the ıslamic sects. The equivalents of the concepts related to hadd in Turkish criminal law have been matched. By comparing the two laws, the points of consensus and disagreement have been identified and evaluations have been made. In the course of the study, classical works on Islamic law have been utilized, sometimes dissertations and articles have been referred to, and sometimes the perspective of Islamic law on the issues has been tried to be revealed by referring to the sources of today's researchers. With regard to Turkish criminal law, the relevant laws such as the Constitution, Turkish Penal Code, Civil Code and the books of criminal lawyers, theses and scientific articles on the subject have been utilized and the view of Turkish criminal law on the subject has been conveyed. Then, both laws are compared with each other. As a result of this comparison, it is concluded that the provisions of Islamic criminal law are more just, broad-minded and deterrent than the provisions of Turkish criminal law.