Cyclotrichium Niveum'un asetilkolinesteraz inhibitör aktivitesinin incelenmesi ve aktiviteden sorumlu bileşiklerin izolasyonu
Investigation of Acetylcholinesterase inhibitory activity of Cyclotrichium niveum and isolation of compounds responsible from the activity
- Tez No: 818562
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Asetilkolinesteraz, Cyclotrichium niveum, kalkon, Lamiaceae, Acetylcholinesterase, chalcone, Cyclotrichium niveum, Lamiaceae
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Cyclotrichium niveum'un Asetilkolinesteraz İnhibitör Aktivitesinin İncelenmesi ve Aktiviteden Sorumlu Bileşiklerin İzolasyonu Amaç: Bu tezde Cyclotrichium niveum türünün asetilkolinesteraz inhibitör etkisinin incelenmesi ve aktiviteden sorumlu bileşik(ler)in tespit edilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada, bitki materyalinin toprak üstü kısımlarından hazırlanan metanol ekstresi farklı polaritedeki çözücülerle (n-hekzan, kloroform, etil asetat, n-butanol, su) fraksiyonlandırılmıştır. Elde edilen ana ve alt ekstrelerin asetilkolinesteraz inhibitör aktiviteleri tespit edildikten sonra etkili bulunan n-butanol ekstresi üzerinde kromatografik yöntemlerle izolasyon çalışmaları yapılmış ve moleküllerin yapı aydınlatma çalışmaları spektroskopik yöntemler (1D-, 2D-NMR, UV ve MASS spektroskopisi) kullanılarak yürütülmüştür. Asetilkolinesteraz inhibitör aktivite çalışmaları Ellman yöntemi yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular: C. niveum'dan hazırlanan metanol ekstresi 0.00419 µg/µL IC50 değeriyle referans madde takrine (IC50 = 0.0247 µg/µL) kıyasla daha güçlü asetilkolinesteraz inhibitör etki göstermiştir. Metanol ekstresinin fraksiyonlandırılmasıyla elde edilen n-hekzan, kloroform, etil asetat, n-butanol ve su ekstrelerinin asetilkolinesteraz inhibitör etkileri sırasıyla IC50 = 0.0027, 0.0324, 0.0036, 0.0028, 0.0033 µg/µL olarak belirlenmiştir. İzolasyon çalışmalarına en yüksek aktivite gösteren ekstrelerden biri olan n-butanol ekstresiyle devam edilmiş ve 3 kalkon ile 1 triterpen elde edilmiştir. Bileşiklerin asetilkolinesteraz inhibitör aktiviteleri standart madde takrin ile kıyaslandığında takrine (IC50 = 0.0150 µM) en yakın inhibisyonu gösteren saf maddenin 0.0460 µM IC50 değeri ile CYC-1 olduğu görülmüştür. Onu 0.0576, 0.0803, 0.1555 µM IC50 değerleriyle sırasıyla CYC-2, CYC-3 ve CYC-4 takip etmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, bitkisel kaynaklardan elde edilen potansiyel AChE inhibitörlerinin farmakolojik kullanımına yönelik kapıları aralamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Acetylcholinesterase Inhibitory Activity of Cyclotrichium niveum and Isolation of Compounds Responsible from the Activity Aim: In this thesis, to determine the compound(s) responsible for the acetylcholinesterase inhibitory effect of Cyclotrichium niveum is aimed. Material and method: In this study, the methanol extract prepared from the aerial parts of the plant material was fractionated with solvents of different polarity (n-hexane, chloroform, ethyl acetate, n-butanol, water). After determining the acetylcholinesterase inhibitory activities of the obtained main and subextracts, isolation studies were carried out on the effective n-butanol extract with chromatographic methods and structure elucidation studies of the molecules were carried out using spectroscopic methods (1D-, 2D-NMR, UV and MASS spectroscopy). Acetylcholinesterase inhibitory activity studies were carried out by Ellman method. Results: Methanol extract prepared from C. niveum showed more potent acetylcholinesterase inhibitory effect with an IC50 value of 0.00419 µg/µL compared to the reference substance (IC50 = 0.0247 µg/µL). The acetylcholinesterase inhibitory effects of n-hexane, chloroform, ethyl acetate, n-butanol and water extracts obtained by fractionation of methanol extract were determined as IC50 = 0.0027, 0.0324, 0.0036, 0.0028, 0.0033 µg/µL, respectively. Isolation studies were continued with n-butanol extract, one of the extracts with the highest activity and 3 chalcones and one triterpene were obtained. When the acetylcholinesterase inhibitory activities of the compounds were compared with the standard substance tacrine (IC50 = 0.0150 µM), it was observed that the pure substance showing the closest inhibition to tacrine was CYC-1 with an IC50 value of 0.0460 µM. It was followed by CYC-2, CYC-3 and CYC-4 with IC50 values of 0.0576, 0.0803 and 0.1555 µM, respectively. Conclusion: The findings of this study open the door to the pharmacological use of potential AChE inhibitors from herbal sources.