Covid 19 salgın sürecinde hemşirelerdeki tükenmişlik düzeyinin mesleki bağlılığa etkisi
The effect of burnout level of nurses on professional commitment during the Covid 19 epidemic process
  1. Tez No: 818563
  2. Yazar: FECRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ASİ KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, hemşirelik, mesleki bağlılık, tükenmişlik, COVID-19, nursing, professional commitment, burnout
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışma Covid 19 salgın sürecinde hemşirelerdeki tükenmişliğin mesleki bağlılığa etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Materyal ve Metod: Araştırmanın evrenini Muş Devlet Hastanesi servislerinde çalışan 480 hemşire oluşturmuştur. Örneklemini ise servislerde 01.02.2022–01.08.2022 tarihleri arasında çalışan ve araştırmanın dâhil edilme kriterlerini sağlayan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 244 hemşire oluşturmuştur. Veriler Sosyodemografik Veri Formu, Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği ve Koronavirüs Tükenmişlik Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesi SPSS 25 programıyla yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelikler, sayı, ortalama, Pearson korelasyon analizi, Basit doğrusal regresyon analizi ve Cronbach alfa iç tutarlılık testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma bulgularında Mesleki Bağlılık Ölçeğinden elde edilen puan ortalaması“2.64 ± 0.47”bulunurken Covid 19 Tükenmişlik Ölçeğinden elde edilen puan ortalaması ise“3.47 ± 1.03”olarak bulunmuştur. Araştırmada korelasyon analizi sonucuna göre hemşirelerin mesleki bağlılığı ve tükenmişlikleri arasında yönü negatif, düzeyi orta olan anlamlı bir ilişki (r = -0,31; p= 0,00) bulunmuştur.Regresyon analizine göre mesleki bağlılık tükenmişliği negatif yönde etkilediği ve mesleki bağlılığın tükenmişliğin %9,4 oranında açıkladığı (R2=0,094) bulgusuna ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırma sonuçları doğrultusunda Covid 19 salgın sürecindeki tükenmişliğin mesleki bağlılık üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Hemşirelerin mesleki bağlılık düzeyinin artışının tükenmişlik düzeyini azaltmakta olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted as a descriptive study to evaluate the effect of burnout in nurses on professional commitment during the Covid 19 epidemic. Materials and Methods: The population of the research consisted of 480 nurses working in Muş State Hospital wards. The sample consisted of 244 nurses who worked in the wards between 01.02.2022 and 01.08.2022, met the inclusion criteria of the study and agreed to participate in the research voluntarily. Data were collected with the Sociodemographic Data Form, Nursing Professional Commitment Scale and Coronavirus Burnout Scale. Statistical evaluation of the data was made with the SPSS 25 program. In evaluating the data; Percentages, number, mean, Pearson correlation analysis, simple linear regression analysis and Cronbach alpha internal consistency tests were used. Findings: In the study findings, the average score obtained from the Professional Commitment Scale was found to be“2.64 ± 0.47”, while the average score obtained from the Covid 19 Burnout Scale was found to be“3.47 ± 1.03”. According to the results of the correlation analysis in the study, a significant relationship (r = -0.31; p = 0.00) was found between nurses' professional commitment and burnout, with a negative direction and a medium level.According to the regression analysis, it was found that professional commitment affected burnout negatively and professional commitment explained 9.4% of burnout (R2=0.094). Conclusion: In line with the research results, it has been seen that burnout during the COVID 19 epidemic period has an impact on professional commitment. It has been observed that the increase in the level of professional commitment of nurses decreases the level of burnout.