Cyclotrichium niveum L.'den elde edilen ekstrelerin sitotoksik aktivitelerinin incelenmesi
Investigation on cytotoxic activity of extracts from Cyclotrichium niveum L.
- Tez No: 359516
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Cyclotrichium niveum, sitotoksisite, Lamiaceae, Cyclotrichium niveum, cytotoxic activity, Lamiaceae
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Cyclotrichium niveum bitkisi Lamiaceae familyasının bir üyesi olup ülkemizde yetişen endemik bir türdür. Bu tez kapsamında C. niveum bitkisinin olası sitotoksik etkileri incelenmiştir. Bitkinin su, etanol, diklorometan ve etil asetatla hazırlanmış ekstreleri HeLa, HepG2 ve MCF-7 hücreleri üzerinde sitotoksisite bakımından değerlendirilmiştir. Sitotoksik aktivitesi RTCA ve MTT yöntemiyle bu üç hücre tipinde belirlenmiştir. Bitkinin sulu ve etanollü ekstreleri, üç hücre tipinde de sitotoksik etki göstermezken, diklorometanlı ve etil asetatlı ekstreler konsantrasyon bağımlı sitotoksik aktivite göstermişlerdir. Diklorometanlı ve etil asetatlı ekstreler maksimum konsantrasyonda (300 µg/ml) HeLa ve MCF-7 hücrelerini tamamen öldürürken, HepG2 hücrelerini tam olarak öldürememişlerdir. Diklorometanlı ekstrenin HeLa hücrelerindeki IC50 değeri 353.0 ± 84.30 µg/ml, MCF-7 hücrelerindeki IC50 değeri 114.8 ± 40.34 µg/ml olarak bulunurken, etil asetatlı ekstrenin HeLa hücrelerindeki IC50 değeri 117.0 ± 36.24 µg/ml, MCF-7 hücrelerindeki IC50 değeri 156.3 ± 19.86 µg/ml olarak bulunmuştur. Bulgularımız, C. niveum'un sitotoksik aktivitesinin, ekstre ve hücre çeşidine bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Sonuçlarımız C. niveum bitkisinin diklorometanlı ve etil asetatlı ekstrelerinin kanser hücreleri sitotoksik aktiviteye sahip olduğunu göstermektedir. Bu iki ekstredeki sitotoksik etkiden sorumlu bileşiklerin belirlenebilmesi amacıyla aktiviteyle yönlendirilen fraksiyonlama çalışmaları ve takip eden etkin madde ve/veya maddelerin izolasyonunun yapılması gerekmektedir. Bu çalışmalar kanser tedavisinde yeni ve daha etkin ilaçların geliştirilebilmesi için yeni bir yol açacaktır.
Özet (Çeviri)
Cyclotrichium niveum –an endemic species- is a member of Lamiaceae family growing in Turkey. In this thesis, the possible cytotoxic effects of C. niveum were examined. Cytotoxic activities of the extracts on the water, ethanol, dichlorometane and ethyl acetate were evaluated in HeLa, HepG2 and MCF-7 cells by using xCELLigence RTCA (real time cell analyzer) system and MTT method. The water and ethanol extracts of the plant had no cytotoxic activity in the three cell types, but ethyl acetate and dichloromethane extracts induced cytotoxic activity in a concentration-dependent manner. The extracts with dichloromethane and ethyl acetate at maximum concentration (300 µg/ml) completely stimulated cell death in HeLa and MCF-7 cells, but were unable to produce complete cell death in HepG2 cells. The IC50 values of dichloromethane extract were 353.0 ± 84.30 µg/ml in HeLa cells and 114.8 ± 40.34 µg/ml in MCF-7 cells. Additionally the IC50 values of ethyl acetate extract were 117.0 ± 36.24 µg/ml in HeLa cells, and 156.3 ± 19.86 µg/ml in MCF-7 cells. These results indicate that cytotoxic activity of C. niveum changes depending on the cell types and extracts. In the current thesis, we have shown for the first time that C. niveum has cytotoxic properties in cancer cell lines. In order to identify the responsible compounds for the cytotoxic effects, activity-guided fractionation with activity should be performed and subsequently isolation of substances or active ingredients have to be done. These studies may open a path for the development of new and effective anticancer drugs from plants.