İnsidan periton diyalizi hastalarında uzun süreli ürik asit seviyesi değişimlerinin mortalite ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of long-term uric acid level changes and mortality in patients with incident peritoneal dialysis
  1. Tez No: 818677
  2. Yazar: DİLARA ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA AYERDEN EBİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ürik Asit, Periton Diyalizi, Mortalite, Uric Acid, Peritoneal Dialysis, Mortality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Amaç: Serum ürik asit (SÜA) düzeylerinin yüksek olması endotel disfonksiyonu, inflamasyon ve oksidatif stres artışına yol açabilir. Bu nedenle SÜA seviyesinin diyaliz hastalarında kötü prognoz ile ilişkili olabileceği düşünülmüştür. Diyaliz hastalarında ürik asit ve mortalite ilişkisi hemodiyaliz hastalarında sıklıkla çalışılmıştır. Bu çalışmalarda sıklıkla bazal ÜA değerleri kullanılmıştır. Bu nedenle daha çok diyaliz tedavisinden önceki dönemi yansıtır. Buna karşın ZO-ÜA değeri ise diyaliz tedavisi ile gelişen ÜA seviyesi değişimlerini daha iyi yansıtabilir. Bu çalışmada amacımız tedaviye yeni başlayan PD hastalarında ZO-ÜA seviyesinin tüm sebeplere bağlı mortalite ile olan ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi nefroloji kliniği periton diyalizi ünitesinde 1 0cak 2012-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında retrospektif olarak periton diyaliz tedavisine başlanan 50 hasta dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda 2012-2022 tarihleri arasında PD tedavisine başlayan 50 hasta değerlendirildi. Çalışma süresi boyunca hastaların %28'i hd tedavisine geçiş yaptı, %20' sine taransplantasyon yapıldı, %.20' sinde ölüm gerçekleşti. Çalışma sonunda PD tedavisinde devam edilen hasta sayısı 16 idi. Hastaların yaş ortalaması 50± 15,31 idi . Cinsiyet dağılımı %48 kadın ,%52 erkekti. Bazal VKİ değeri ortalama 26,29 kg/m2 idi. Bazal idrar ortalamaları 1448 923,99 mg/gündü. Hastalarda ek hastalık olarak %24 DM, %82 HT, %24 ASKH mevcuttu. Hastaların ortalama takip süresi 852,08633,92 gündü. Mortalite izlenen hastalarda, ölüm medyan 570 (IQR192,75-1691,25) günlük sürede gerçekleşti. Hastaların SDBY 'ne sebep olan viii primer nedenler HT, DM ve sebebi bilinmeyen vakalar en sık olarak yer aldı. ÜA'in etkisini değerlendirmek için kullanılana Bazal-ÜA , ZO-ÜA ve Eşik-ÜA değerlerinin üçü de tek ve çok değişkenli analizde mortalite üzerine anlamlı etki gösterdi (sırasıyla; HR:-0,52(%95CI;0,28-0,94),p:0,03;HR:-0,31(%95CI;0,11-1,83),p:0,02;HR:- 0,17(%95CI0,38-,812),p:0,02). Her üç çeşit ÜA değeri ile yapılan değerlendirme sonucunda düşük ÜA seviyesi ile birlikte mortalite riskinin arttığı tespit edildi. Kaplan Meier sağkalım eğrisi Eşik değer-ÜA seviyesinin altında olan hastaların mortalite açısından daha yüksek riske sahip olduğunu gösterdi(p:0,009, log-rank test). Eşik-ÜA değeri ROC analizi ile 5,75 mg/dL olarak belirlendi(%70 duyarlılık, %73 özgüllük) [(AUC:0,665±0,09,(%95CI,0,48ile1,84),p:0,04]. Sonuç: Çalışma bize PD hastalarında tedavi başlangıcından sonraki dönemde ÜA düzeyindeki değişimin mortalite için bir risk göstergesi olabileceğini göstermiştir. Bu sonuca göre PD tedavisine başlandıktan sonra ZO-ÜA düzeyindeki azalmanın mortalite riskini artırabileceği gözlenmiştir. Prospektif özellikte hasta sayısının fazla olduğu ve ÜA düzeyinin anlık olarak ölçülmediği çalışmaların yapılması çok daha güvenilir ve net sonuçların alınmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: High serum uric acid (SUA) levels can lead to endothelial dysfunction, inflammation and increased oxidative stress. Therefore, it was thought that the level of SUA may be associated with poor prognosis in dialysis patients. The relationship between uric acid and mortality in dialysis patients has often been studied in hemodialysis patients. In this study, the relationship between the temporal variation of developing SUA values and cardiovascular and all-cause mortality in peritoneal dialysis patients was investigated. Material and Methods: The study included 50 patients who were retrospectively started on peritoneal dialysis treatment between January 1, 2012 and July 31, 2022 in the Peritoneal dialysis unit of the Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital nephrology clinic. Results: In our study, 50 patients who started PD treatment between 2012- 2022 were evaluated. During the study period, 28% of the patients switched to HD treatment, 20% underwent transplantation, and 20% died. At the end of the study, 16 patients remained on PD treatment. The mean age of the patients was 50± 15.31 years. Gender distribution was 48% female, 52% male. The mean basal BMI value was 26.29 kg/m*2. Basal urine mean was 1448 923,99 mg/day. There were 24% DM, 82% HT, 24% ASCVD as additional diseases in the patients. The mean follow-up period of the patients was 852,08633,92 days. In patients with mortality monitoring, death occurred in a median time of 570 (IQR192.75-1691.25) days. The primary causes of ESRD in patients were HT, DM, and cases of unknown cause were the most common. All three of the Basal-UA, ZO-UA and Threshold-UA values used to evaluate the effect of UA had a significant effect on mortality in univariate and multivariate analysis (respectively; HR: -0.52(95%CI; 0.28-0, 94),p:0.03;HR:-0.31(95%CI;0.11- 1.83),p:0.02;HR:-0.17(95%CI0.38-0.812),p :0.02). As a result of the evaluation made with all three types of UA values, it was determined that the risk of mortality increased with low UA level. Kaplan-Meier survival curve showed that patients below the Threshold-UA level had a higher risk of mortality (p:0.009, log-rank test). ThresholdUA value was determined as 5.75 mg/dL by ROC analysis (70% sensitivity, 73% specificity)[(AUC:0.665±0.09,(95%CI,0.48 to 1.84),p:0.04 ]. x Conclusion: The study showed us that the change in the UA level after the initiation of treatment in PD patients may be a risk indicator for mortality. According to this result, it was observed that the decrease in time-averaged UA level after starting PD treatment may increase the risk of mortality. Conducting prospective studies in which the number of patients is high and the UA level is not measured instantaneously may provide much more reliable and clearer results.