Alerjik proktokolitli hastalarda ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmenin değerlendirilmesi
Evaluation of exclusive breastfeeding for the first six months of life in patients with allergic proctocolitis
  1. Tez No: 818753
  2. Yazar: FULYA KAHRAMAN DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞİN NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik Proktokolit, Sadece Anne Sütü, Kanlı Gaita, Allergic Proctocolitis, Exclusive Breastfeeding, Bloody Stool
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bebeklerde rektal kanamanın en sık nedenlerinden biri olarak görülen alerjik proktokolit genellikle hayatın ilk aylarında bulgu verir. Kanlı gaitaya beslenme problemleri, kusma, kolik, mukuslu gaita gibi şikayetler eşlik etmekle birlikte hastaların genel durumları ve gelişimleri normaldir. Alerjik proktokolitin genellikle uzun dönem prognozu çok iyidir. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve bebeğin emzirilmesi bebek ve annenin sağlığı açısından en doğru yöntemdir. Anne sütü içeriği bebeğin büyümesi ve gelişmesini destekleyen yüksek besleyici faktörler içermesinin yanı sıra anne çocuk bağının kurulmasına katkıda bulunur. Alerjik proktokolitte anne ve bebeğin diyetinden ilgili gıdanın çıkarılması ile semptomların gerilemesi en iyi tanı ve tedavi yöntemidir. Bu çalışmada amacımız alerjik proktokolitli hastalarda ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmenin hastalık ile ilişkisini araştırmak ve anne sütü ile beslenmenin önemini vurgulamaktır. Olguların demografik özellikleri, beslenme durumları, alerjik proktokolit tanısı düşündüren bulguları, ek hastalıkları, aile öyküleri sorgulanmıştır. İnfantil dönemde alerjik proktokolit tanısı ile izlenen olgular çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamız 1 Kasım-1 Aralık 2022 tarihleri arasında hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran alerjik proktokolit ile takip edilme öyküsü bulunan 6 ay- 18 yaş arası %46'sı (n=23) kız ve %54'ü (n=27) erkek olmak üzere toplam 50 olguyla yapılmıştır. Olguların %74'ünün (n=37) ilk 6 ay sadece anne sütü aldığı görülmüştür. Olgularımızın %48'lik (n=24) büyük bölümü 3-6 ay arasında alerjik proktokolit tanısı alırken %64'ünün (n=32) mukuslu ve kanlı kaka şikayeti ile sağlık kuruluşuna başvurduğu saptanmıştır. Olgularımızın %66'sında (n=33) alerjik proktokolite diğer alerjik hastalıkların eşlik ettiği ve hastalarımızın 28 tanesinin (%56) ailesinde alerjik hastalık görülmüştür. Bebeklerin %80'lik büyük çoğunluğu inek sütünden kısıtlı diyet uygularken çoklu diyet yapanların oranı %58 (n=29) saptanmıştır. Sadece anne sütü alan hastalar ile formül mama desteği alanlar karşılaştırıldığında başka alerjik hastalığa sahip olma durumları, diğer ek hastalıkları ve yaptıkları eliminasyon diyetleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur (p>0,05). Alerjik proktokolitli bebekler erken tanı ve etkin tedavi ile sağlıklı çocuklar gibi büyüme ve gelişme gösterirler. Bu hastalarda annenin uygun diyetle sütünü bebeğe vermesi konusunda desteklenmeli şikayetler yapılan diyetlere rağmen gerilemiyorsa aminoasit bazlı mamalara başvurulabilir. Alerjik proktokolit ile anne sütü ilişkisi açısından daha ayrıntılı ve daha büyük katılımcı gruplar içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Allergic proctocolitis, which is one of the most common causes of rectal bleeding in infants, usually presents in the first months of life. Bloody stool is accompanied by complaints such as feeding problems, vomiting, colic, and mucous stool. The general condition and development of the patients are normal. The long-term prognosis of allergic proctocolitis is generally excellent. Exclusive breastfeeding for the first 6 months and breastfeeding the baby is the best method for the health of both the baby and the mother. The content of breast milk contains high nutritional factors that support the growth and development of the baby, as well as contributes to the establishment of the mother-child bond. In allergic proctocolitis, the best diagnosis and treatment is the regression of the symptoms with the elimination of the responsible food from the diet of the mother and the baby. In this study, our aim is to determine the relationship of exclusive breastfeeding for the first 6 months and to emphasize the importance of breastfeeding in patients with allergic proctocolitis. Demographic characteristics, nutritional status, findings suggestive of the diagnosis of allergic proctocolitis, comorbidities, and family histories of the cases were questioned. The cases followed up with the diagnosis of allergic proctocolitis in the infantile period were included in the study. Our study was conducted with patients with a history of allergic proctocolitis, who applied to the pediatrics outpatient clinic of our hospital between November 1st and December 1st, 2022. A total of 50 cases, 46% (n=23) female and 54% (n=27) male, aged between 6 months and 18 years participated in the study. It was observed that 74% (n=37) of the cases received only breast milk for the first 6 months. While 48% (n=24) of our cases were diagnosed with allergic proctocolitis between 3-6 months, it was found that 64% (n=32) of our cases applied to the health institution with the complaint of mucous and bloody stool. Allergic proctocolitis was accompanied by other allergic diseases in 66% of our cases (n=33), and 28 (56%) of our patients had an allergic disease in their families. While 80% of our patients were on a diet restricted from cow's milk and products, the rate of patients on multiple diets was found to be 58% (n=29). When the patients who received only breast milk and those who received formula support were compared, no statistically significant difference was found in terms of having other allergic diseases, other comorbidities and elimination diets (p>0.05). Patients with allergic proctocolitis grow and develop like healthy children with early diagnosis and effective treatment. In these patients, the mother should be supported to breastfeeding with an appropriate diet and if the complaints do not regress despite the straight diets, amino acid-based formulas can be applied. More detailed studies with larger participant groups are needed in terms of the relationship between allergic proctocolitis and exclusive breastfeeding.